Flinke verschuivingen binnen lokale partijen

Piet Standaart is terug op het politieke toneel als lijsttrekker van Texels Belang, dat Edo Kooiman en Joop Groeskamp naar voren schuift als wethouderskandidaten. Bij Texel2010 is busschauffeur Henk Jonker gekozen als lijsttrekker. Kandidaat-wethouder voor deze partij is Peter Dral.

Standaart, van 2002 tot 2008 fractievoorzitter van TB, keert terug in de actieve politiek. TB heeft 15 personen op de kieslijst staan. Het bestuur van TB heeft naast bestuurlijke ervaring ook jongere kandidaten op de lijst gezet. 'Op deze manier hoopt de fractie de continuïteit voor de toekomst te kunnen waarborgen.' Tweede op de TB-kieslijst is Jan-Aris Eelman. De 52-jarige ondernemer uit Den Burg volgt de laatste jaren de politiek op de voet. Edo Kooiman (48) staat derde op de kieslijst van Texels Belang. De ex-wethouder, die binnen het college ruimtelijke ordening deed, wil zich opnieuw inzetten voor de Texelse samenleving. Hij is beschikbaar als wethouder of als raadslid. Veronne Koot (53) staat vierde op de lijst. Koot volgde in Utrecht de studie diergeneeskunde en ging in 1993 op Texel aan de slag als dierenarts. Met haar echtgenoot heeft ze nu een zoogkoeienbedrijf. ' Kandidaat-wethouder Joop Groeskamp (66) staat vijfde op de kieslijst van TB. Jos Timmer (64) staat op zes. De oud-agrariër was tot 2008 zo'n vijftien jaar voorzitter. Andere namen op de lijst van TB: 7.William Witte, 8.Erna Drijver-Tuinema, 9. Ingrid Hennink, 10. Alfons Kuip, 11. Cees Hooyschuur, 12. Martien Witte, 13. Werner Dros, 14. Corrie Stiehl-van der Vis, 15. Roelie Bakker-de Boer.

De nieuwe lijsttrekker van Texel2010 is Henk Jonker (54), lid van de ondernemingsraad van Connexxion en buschauffeur bij dit bedrijf. 'Een man van het volk met een Texelhart. Iemand die midden in de Texelse maatschappij staat en die zeer toegankelijk voor de burger is', typeert Frank Kingma. 'Henk is al jarenlang politiek actief en is ook een man die ons gedachtegoed uitdraagt.' Gerbrand Poster staat vijfde op de raadskandidatenlijst. Poster heeft te kennen gegeven een minder prominente positie in TX2010 te willen innemen ten gunste van de nieuwe generatie. Nummer twee op de lijst is ondernemer Nico Erwich, onder meer initiatiefnemer van de Texelse Horecabeurs en de voormalige Koger tennishal. Erwich wordt omschreven als een ervaren en gedreven bestuurder, met een efficiënte en zakelijke aanpak. Derde op de lijst is Aad van Gils, voorheen commandant van de Joost Dourleinkazerne en tegenwoordig actief als zelfstandig bedrijfsadviseur. Van Gils was tot voor kort commisielid van Texels Belang. Op plaats 4 bij TX2010 staat Didy Boerhorst. Deze geboren Texelse is gediplomeerd HBO'er voedingsleer en werkt in verzorgingshuis De Gollards. Huidig Texel2010-raadslid Annie Hin gaf de voorkeur aan een lagere plaats en staat op 6. Verder bevat de kieslijst oud-politieman Nico Drenth uit Den Burg (7), hoteleigenaar en partijvoorzitter Oosterender Frank Kingma (8), hotelmanager Walter Schrein uit De Cocksdorp (9) en horecaondernemer Anton Kooiman uit De Koog (10). en op 11 ondernemer en kandidaat-wethouder Peter Dral, niet beschikbaar als raadslid.