Raad op herhaling alsnog akkoord met voortgang van Waaldereind

Een maand na het verkeerd stemmen van CDA en Fractie Waerts heeft de raad woensdag alsnog ingestemd met een 'verklaring van geen bedenkingen' voor het project Waaldereind in Den Burg.

Dat betekent dat het college het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw ter inzage kan leggen. Dat gebeurt vanaf 27 december tot en met 7 februari.

De herstemming werd mogelijk gemaakt via een initiatiefvoorstel van CDA en Fractie Waerts om de werkelijke stemverhoudingen van de vorige raad op 20 november weer te geven. Beide fracties gingen toen de mist in, waardoor Waaldereind geen meerderheid kreeg.

Texel 2010, VVD en Fractie Hoogerheide waren niet te spreken over de gang van zaken, omdat het niet gebruikelijk is dat een genomen raadsbesluit meteen weer in stemming wordt gebracht. Volgens Cees Hoogerheide voorziet het reglement van orde van de gemeenteraad echter niet in een regel die het verbiedt dat zoiets gebeurt. 'Maar dit ondermijnt wel de democratie.'

Het voorstel tot herstemming werd aangenomen door CDA, Fractie Waerts, PvdA en Texels Belang (8 zetels). Joop Groeskamp (TB) merkte op dat Ben Zegeren (CDA) bij overleg van fractievoorzitters had aangegeven dat hij vóór Waaldereind zou stemmen. 'We waren dus verbaasd toen bij de stemming bij het CDA geen vingers omhoog gingen. Het is een foutje geweest, dat kan gebeuren en dat mag hersteld worden.'

Gerbrand Poster (Texel 2010) vond het geen pas hebben en sprak van een onrechtmatig besluit. In commissieverband was er eerder ook al heibel over en toen zou worden uitgezocht of het voorstel van CDA en Fractie Waerts mocht. Dat was het geval. Burgemeester Giskes noemde het een 'vernuftig' in elkaar stekend voorstel. Hoogerheide pleitte voor aanpassing van het reglement van orde om herhaling te voorkomen.