Antje en Pagga bij de opening van de plaggenhut van Ecomare.
Antje en Pagga bij de opening van de plaggenhut van Ecomare. Foto: Gerard Timmerman

Antje en Pagga terug

Op het terrein van Ecomare is woensdag de nieuwe plaggenhut officieel in gebruik genomen. Gelegenheidsbewoners Pagga, Antje en hun twee kinderen hielden open huis. Het huisje vervangt de hut die plaats moest maken voor het nieuwe zeehondenbassin.  

De ouderwetse plaggenhut op het buitenterrein van Ecomare is gebouwd naar voorbeeld van huisjes van duinbewoners, die tot in de twintigste eeuw her en der in de duinen stonden. Texelaars noemden zo'n hutje vroeger een 'zooien huus' of zóónekeet, al naar gelang de plek waar ze stonden. Kees Gorter, alias Pagga, en zijn vrouw Antje Dekker waren duinbewoners die in zo'n soort huis woonden. Ze leefden van wat de natuur en hun schrale moestuintje opbrachten en van gejutte spullen van het strand. Pagga verhuurde zich bovendien als knecht aan boeren.

In de plaggenhut wordt het leven van Pagga en Antje aanschouwelijk gemaakt. Het wordt gebruikt voor educatieve programma's aan schoolklassen en voor bezoekers. Dat is ook de reden dat Hans Zuidema hem, met hulp van rietdekker Axel Wetsteen, wat groter heeft gebouwd dan vroeger het geval was. Het bouwmateriaal is zoveel mogelijk van tweedehands herkomst, om het er allemaal authentiek uit te laten zien. Het kwam onder meer uit een oude schapenboet van Harry Bakker bij Den Hoorn die onlangs is gerestaureerd en de deur zat in de oude, gesloopte plaggenhut. Harry de Graaf stelde de houtkachel beschikbaar. Aardig is dat er onder meer een bedstede in zit.

De plaggenhut maakt deel uit van het project 'Westelijke Waddenpoort' bij Ecomare en is gesubsidieerd door STIFTexel, Staatsbosbeheer, het Nationaal Park Duinen van Texel en het Waddenfonds. Het naambord Ganc op de voorgevel refereert aan de naam van het duineilandje dat tot de vroege Middeleeuwen bij Texel lag.

Mieke Bon, Quinten van Katwijk en diens twee kinderen Lieke en Ole vertolkten tijdens de opening Antje, Pagga en hun kinderen.

Verhalen vertellen en sieraden in Hampi

Anne van Delft, uitgeroepen tot verhalenverteller van het jaar 2011, vertelt zaterdagavond 28 december in winkel en sieradenatelier Hampi haar lievelingsverhaal 'Zeven kleuren van geluk'.

Het is het verhaal van een jonge sjah die zeven wijze prinsessen in hun paviljoens bezoekt in de zeven kleuren van de zeven planeten en met de namen van de zeven dagen van de week. 'Mooie, tedere, sterke, intelligente en gepassioneerde vrouwen die hem verhalen in verhalen en zo leert hij de liefde kennen.' Een avondvullend programma dat begint om 19.30 uur. De toegang is €12,50, incl. koffie, thee en lekkers.

Zondag 29 december geeft Marjan Boontjes een workshop sieraden maken. Zij is sieradenmaakster en laat zich inspireren door van alles wat je kunt verzamelen en vinden. Speciaal voor deze voorstelling heeft ze de kleurige sieraden voor de zeven prinsessen gemaakt. Feestelijk om te dragen en uitnodigend om er zelf mee aan de slag te gaan. De workshop is van 10.00 tot 12.00 uur, de kosten zijn €25,- incl. materiaal, koffie/thee. Reserveren bij Hampi, Gerritslanderdijkje 150, tel. 365954.