Rem op fusieplannen

De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot één provincie is weer een stap verder uit beeld.

Een meerderheid in de Eerste Kamer nam dinsdag een motie aan waarin minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wordt gevraagd de hele gang van zaken op te schorten. Alleen VVD, PvdA en D66 wilden op dezelfde voet verder gaan.

Volgens de meerderheid in de senaat heeft de minister nog onvoldoende aannemelijk gemaakt dat bestuurders in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland op de fusie zitten te wachten. Plasterk verklaarde eerder serieus in gesprek te zijn met de betrokken provincies over de randvoorwaarden van de fusie. Die was aanvankelijk al in maart 2015 gepland, maar werd eerder dit jaar door Plasterk doorgeschoven naar 2016.

Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland staan niet afwijzend tegenover een fusie, maar vinden de manier waarop Plasterk nu bezig is niet de juiste methode. 'Nu worden alleen de bestaande provinciegrenzen uitgegumd en gebeurt er niets aan vermindering van de bestuurlijke drukte.'

Een fusie betekent volgens hen dat er een provincie nieuwe stijl moet worden gecreeërd met duidelijke taken en bevoegdheden en een efficiënter en beter bestuur. Het moet ook leiden tot een betere dienstverlening aan de inwoners.