De Gollards aan De Zes in Den Burg.
De Gollards aan De Zes in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

De Gollards selectiever met nieuwe bewoners

Verzorgingshuis De Gollards in Den Burg krijgt de komende jaren met diverse veranderingen te maken. Agnes Glas, directeur Wonen en Zorg van verpleeghuis de Hollewal en De Gollards, gaf van de week een toelichting op de veranderingen. 

Het verzorgingshuis aan De Zes wordt vanaf 2014 strenger met het toelaten van nieuwe bewoners. Nu geldt de regel dat ouderen met een zogeheten zorgzwaarte vanaf categorie 3 voor De Gollards in aanmerking komen.

Vanaf 2014 geldt de regel dat mensen die zorgzwaarte 3 krijgen toegewezen niet meer naar De Gollards gaan. Zorgzwaarte 4 wordt een discussiepunt. Mensen die dementerend zijn, komen volgens Glas nog in aanmerking, mensen die met lichamelijke problemen kampen zullen eerder aangemoedigd worden langer thuis te blijven wonen en een beroep te doen op het eigen netwerk. Glas maakte tijdens een presentatie in de Texelhoeve duidelijk dat het geen op Texel bedachte verandering is, maar een landelijke ontwikkeling waar ook De Gollards mee te maken heeft.

Ter toelichting: zorgzwaarte is een algemene term om aan te geven hoeveel zorg iemand nodig heeft. De laagste categorie is 1, de hoogste 10. Vanaf 5 komen mensen in aanmerking voor het verpleeghuis. De indicatie is in handen van het landelijk Centrum voor Indicatiestelling Zorg.

De verandering betekent in de praktijk dat er op termijn kamers leeg gaan komen in De Gollards. Glas benadrukte dat het verzorgingshuis niet dicht gaat. De leegkomende kamers worden in eerste instantie gebruikt om mensen uit het verpleeghuis op te vangen. Daar onstaat naar verwachting de komende tijd te weinig ruimte voor mensen die intensieve verzorging nodig hebben.

Op langere termijn (pakweg tien jaar) wordt er binnen de Omring aan gedacht de kamers in De Gollards als appartementen te verhuren aan ouderen waarbij de bewoners zelf hun zorg inkopen. Nu is het nog zo dat bewoners van De Gollards een bepaald bedrag betalen (afhankelijk van eigen vermogen en inkomsten) en dat is met inbegrip van alle kosten voor wonen, eten en zorg.

In de nieuw beoogde situatie voor de toekomst betaalt een bewoner kale huur, kosten voor gas, water en licht en de kosten voor de zorg. Er wordt binnen de Omring aan gedacht op termijn kamers samen te voegen zodat grotere appartementen ontstaan en ze krijgen kleine keukens zodat bewoners zelf kunnen koken.

De veranderingen komen mede voort uit de bezuinigingen op de kosten in de zorg in het algemeen. Ze passen eveneens binnen de trend dat ouderen worden gestimuleerd langer thuis te blijven wonen met behulp van familie, vrienden en omgeving. Glas zette uiteen dat er landelijk sinds de jaren tachtig al een beweging gaande is om ouderen minder snel in een verzorgingshuis terecht te laten komen.

Glas liet weten dat de Omring tegelijkertijd bezig is met plannen voor nieuwe huisvesting voor ouderen op Texel in de toekomst. Daarvoor wil de Omring onder meer in gesprek gaan met Woontij. Volgens Glas zullen in de toekomst in ieder geval honderd verblijven nodig zijn voor Texelaars die intensieve zorg nodig hebben. Op welke manier dat zijn beslag moet krijgen, moet allemaal nog nader worden uitgewerkt. Glas: 'Als er Texelaars zijn die ideeën hebben op dit gebied, dan horen we dat graag.'