Veel animo voor energieproject

Slim Zelfvoorzienend

'Kan ik wel met vakantie tijdens dit project?. Deze en andere vragen waren te horen op de eerste informatieavond voor deelnemers aan de pilot 'Texel, slim zelfvoorzienend' van TexelEnergie. Het was woensdagavond een drukte van belang in Dorpshuis De Wielewaal in De Waal.

Het antwoord stelde de vraagsteller gerust: 'Ja, u kunt gerust op vakantie gaan.' Nog een vraag: Wat bewoog deze mensen om zich op te geven voor een uitgebreide proef met de energievoorziening in hun huis? Is het de wens om zelfvoorzienend te worden op energiegebied, of wil men forse besparingen op de energierekening realiseren?

Misschien wel beide, zo bleek uit verschillende reacties tijdens de avond. Ruim tien procent van de leden van TexelEnergie gaf in november gehoor aan de oproep mee te doen aan de pilot 'Texel, slim zelfvoorzienend'. Doel hiervan is te onderzoeken hoe kan worden bijgedragen aan een energie-onafhankelijk Texel. Dit wil men bereiken door op een slimmere manier met energie om te gaan, op de momenten waarop lokaal duurzaam opgewekte energie volop aanwezig is. Driehonderd huishoudens nemen deel aan het zogeheten 'smart grid'-project. TexelEnergie directeur Brendan de Graaf begint de avond met een introductie van de slimme display met de naam KIEK!, die mensen in plaats van hun oude thermostaat in huis krijgen. De KIEK! Geeft veel inzicht in het gebruik van gas en stroom en geeft daarbij ook advies. Want: 'wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken of te besparen', vertelt De Graaf.

Remco Köhne van Liander legt uit hoe de pilot werkt. Half februari worden de installaties bij de deelnemers geplaatst. Dan volgen er drie fases. Fase 1 verschaft inzicht in het eigen gebruik en het eventueel opwekken van energie. In fase 2 krijgen de gebruikers persoonlijk advies. Dit, gecombineerd met de inzichten uit fase 1, zou nog meer besparing kunnen opleveren. In fase 3 krijgen de gebruikers informatie of energie lokaal en duurzaam beschikbaar is op het moment dat het nodig is. Half november loopt de proef af.

Matthijs van Rijn van Liander geeft ten slotte een technische toelichting op de installatie.

Het eilandproject, dat TexelEnergie samen met partners Liander en Cap Gemini realiseert, wordt met veel belangstelling gevolgd, zowel in binnen- als buitenland.