Afspraak natuur

en landbouw

Natuur, landbouw en andere partijen hebben over natuurgebied de Bol de afspraak gemaakt dat Natuurmonumenten in overleg met de direct betrokkenen een voorstel doet hoe dit natuurgebied kan worden afgerond. Dit ter verbetering van de omstandigheden voor de weidevogels en bijzondere planten die hier voorkomen.

Polder Zeeburg heeft in het bestemmingsplan de bestemming 'landbouwgrond met rotganzenopvang' gekregen. Ook de provincie heeft de intentie om in overleg met de eigenaar, het gebied aan te wijzen als opvanggebied voor de rotganzen in het nieuwe ganzenbeleid, dat de provincie de komende maanden opstelt. Met dit beleid wil de provincie zowel opvang voor de beschermde rotganzen bieden als de schade terugdringen die de grote populatie (grauwe) ganzen veroorzaakt.

Het lukte maandag niet duidelijkheid te krijgen hoe zich dit verhoudt met de compensatie van honderd hectare in Zeeburg voor natuurontwikkeling in Waalenburg. Gesteld wordt dat de honderd hectare in Zeeburg niet langer onderdeel is van de Ecologische Hoofdstructuur, dat de bestemming agrarisch is en de grond wordt verkocht voor landbouwkundig gebruik. Voor een goede uitvoering van de afspraken, is een stuurgroep opgericht.