Akkoord herinrichting

project Waalenburg

Bij de herinrichting van Waalenburg is een akkoord bereikt over de verdeling van landbouw- en natuurgrond. 'Hierdoor kunnen natuurprojecten zoals de uitbreiding van Waalenburg weer worden opgepakt en kan de landbouw zich verder ontwikkelen.'

Vrijdag ondertekenen de provincie, de gemeente, de LTO Noord, het hoogheemraadschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Agrarische Natuurvereniging De Lieuw de overeenkomst. De slotact, nadat in 2006 het startschot was gegeven voor het project om van Waalenburg een robuust natuurgebied van 450 hectare te maken. Hiermee wilde de landbouwsector en natuurorganisaties elkaar meer de ruimte te geven. Er moest een eerlijke verdeling komen. Maar de vele belangen die speelden maakten de uitwerking tot een lastige horde, het duurde allemaal veel langer dan gedacht. Gedeputeerde Jaap Bond: 'We zijn allemaal blij met deze doorbraak. Nu is duidelijk hoe de natuur en landbouwsector zich verder kunnen ontwikkelen. En door de aankoop van de laatste gronden, kan Waalenburg eindelijk worden afgerond.' Landbouwbedrijven zijn verplaatst naar een plek waar zij niet meer in de knel komen door de omringende natuur en meer de ruimte hebben zich te ontwikkelen. Uiteindelijk is ook voor de laatste veehouder in het gebied een alternatief gevonden: Hoeve Kilstee verhuist naar Zuidhaffel.

Betrokken partijen willen na de jarenlange stilstand snel aan de slag met de (verdere) afronding van de natuurgebieden Waalenburg, Dorpzicht, Hanenplas en De Bol. Ter compensatie van deze natuurontwikkeling is de ruim 100 hectare van polder Zeeburg niet langer onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, blijft de bestemming agrarisch en wordt de grond verkocht voor landbouwkundig gebruik. Dat komt bovenop de 170 hectare waarvan al eerder de natuurbestemming is teruggedraaid. Uiteindelijk is er nog 17,5 hectare teveel aan grond met een natuurbestemming, op voorstel van alle partijen wordt deze uiterlijk in juni 2014 ergens op Texel aan de landbouw wordt (terug)gegeven.

De provincie wil de verworven gronden samen met onder meer Natuurmonumenten en de gemeente Texel gaan inrichten zodat er een bijzonder natuurgebied van circa 450 hectare ontstaat. Er komen meer bloemrijke weiden, die door de overgang van zoet en zout water het leefgebied vormen van bijzondere vogels en planten, zoals zeldzame orchideeën. 'Ook de recreatiemogelijkheden worden verbeterd, zodat inwoners en bezoekers kunnen genieten van de bijzondere natuur.' In de loop van 2014 wordt de omgeving gevraagd mee te denken over de wijze waarop dat het beste zou kunnen.

Andere, kleinere, natuurprojecten waarover afspraken zijn gemaakt, zijn de afronding van Hanenplas, Dorpzicht en de Bol. In de Hanenplas wordt het karakteristieke binnenduinlandschap versterkt. Dorpzicht wordt een natuurgebied van 144 hectare dat deels voor weidevogels wordt ingericht. Daarnaast wordt het waterpeil aangepast en wordt er waterberging gerealiseerd.

Meer op pagina 3.