Verandering op komst bij legen van groene en grijze container

De kans is groot dat de groene containers vanaf volgend jaar vaker worden geleegd dan de grijze containers. Dat komt naar voren uit het nieuwe Grondstoffenbeleidsplan dat de gemeenteraad woensdagavond bespreekt.

Texel kent nu nog het systeem dat de ene week de groene en de andere week de grijze container wordt geleegd.

Als het aan het college ligt, wordt vanaf 2014 tussen maart en december de groene container twee keer in de drie weken geleegd. In de wintermaanden zakt de frequentie naar eens in de vier weken. Bedoeling is dat de grijze container vanaf 2014 het hele jaar door eens in de drie weken wordt geleegd. Ook moet er een chip aan de bakken komen.

De gedachte achter de verandering is dat grondstoffen (andere naam voor afval) zo beter hergebruikt kunnen worden. Het gft-afval in de groene bak komt daar goed voor in aanmerking, de troep in de grijze container wat minder.

De inzameling van plastic moet in 2014 een keer in de twee weken gaan plaatsvinden in de plastic zakken die daarvoor in omloop zijn. Die inzameling vindt nu nog één keer per maand plaats.

Het college hoopt met behulp van het Grondstoffenbeleidsplan, een uitgedokterd stuk van 45 pagina's, het gescheiden inzamelen van afval verder te stimuleren. Dat moet ertoe leiden dat meer afval (grondstoffen) voor recycling in aanmerking komt. Burgemeester en wethouders hopen dat mensen zich ervan bewust worden dat afval 'waarde heeft wanneer het als opnieuw te gebruiken grondstof wordt aangeboden.'

De gemeenteraad is woensdagavond aan zet om een keuze te maken. Raadslid Cees Hoogerheide (Fractie Hoogerheide) heeft een amendement ingediend met het verzoek de huidige manier van inzamelen intact te laten. Hij kiest voor duidelijkheid in de ophaalschema's. Hoogerheide raadt het college af de containers van een herkenningschip te voorzien.