Op Ouwe Sunderklaas waren meerdere voorstellingen gewijd aan het verdwijnen van Lijn 29, zoals hier in Den Burg.
Op Ouwe Sunderklaas waren meerdere voorstellingen gewijd aan het verdwijnen van Lijn 29, zoals hier in Den Burg. Foto: Gerard Timmerman

'Belbus strookt niet met gevoel vrijheid'

Lijn 29 blijft de gemoederen bezig houden. De afgelopen dagen bereikten de redactie van de Texelse Courant diverse brieven en e-mails over de aanstaande proef met het openbaar vervoer. Een bloemlezing.

De strekking van de brieven en reacties, na te lezen op www.texelsecourant.nl, laat weinig te raden over: de proef wordt niet op prijs gesteld.

Hetty Bergen uit Den Hoorn meldt zeer gedupeerd te worden als lijn 29 wordt opgeheven. Ze loopt te hoop tegen de prijs van €3,- voor de belbusjes en het feit dat de OV-chipkaart tijdens de proef niet kan worden gebruikt. 'Ik ben van de bus afhankelijk om naar de boot te komen. Ook ga ik ermee naar Den Burg om inkopen te doen.' Bergen verwacht niet dat het een uur van te voren bellen van een bus gaat werken.

Ingrid Kosten, een toeriste, meldt het niet fijn te vinden om voor tripjes met haar kind eerst vervoer te moeten reserveren. 'Texel is al jaren mijn vakantiebestemming. Ik wil mijn reis spontaan en kort van te voren kunnen plannen. Ik wil zelf bepalen wanneer ik weer terug ben in mijn vakantiehuisje.'

De familie Stapersma haalt per e-mail eveneens toeristen als voorbeeld aan. 'Ik kan me niet voorstellen dat toeristen in ruil voor een parkeervignet in belbusjes gaan zitten. Het is een heel onvrij systeem en dan moeten ook de hoeveelheid ritjes per taxi-bedrijf geturfd worden, anders is het niet eerlijk en transparant.'

Ingrid Willemsen uit Naarden stelt dat het vantevoren moeten bellen voor de bus niet strookt met haar gevoel van vrijheid. 'Los van het feit dat ik het verwerpelijk vind dat er gesold wordt met het recht op goed openbaar vervoer, lijkt het me een heel dom plan. Je jaagt hiermee toeristen weg, die noodzakelijk zijn voor het welvaren van het eiland.'

Het onderwerp komt woensdagavond naar verwachting voorbij in de raadsvergadering, omdat Texel 2010 twee moties heeft ingediend. In de ene roept de partij het college op er alles aan te doen om lijn 29 te behouden. In de andere motie stelt Texel 2010 dat de kosten voor reizigers met lijn 28 (die blijft bestaan in de proef) niet mogen worden verhoogd.

Wethouder Erik Hercules (vervoer) heeft tijdens de afgelopen ronde van burgemeester en wethouders langs de dorpen consequent uitgelegd dat de proef wordt gehouden om in de toekomst zoveel mogelijk van het openbaar vervoer op het eiland in stand te houden.

De provincie, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, gaat bezuinigen, waardoor de kans groot is dat lijn 29 op termijn sowieso verdwijnt. Met de proef, waarvoor de provincie €1,6 miljoen heeft uitgetrokken, krijgt Texel de kans om zelf een nieuwe vorm van openbaar vervoer te ontwikkelen.

De proef komt voort een motie die de PvdA begin 2011 indiende in de gemeenteraad in de wetenschap dat de provincie op termijn op het openbaar vervoer gaat bezuinigen. Die motie werd destijds met algemene stemmen aangenomen en was voor het college een gelegenheid met de provincie over een proef te gaan praten. Daar kwam het project Beter Openbaar Vervoer Texel uit voort.

Twee weken geleden sprak de Statencommissie Mobiliteit van de provincie uitgebreid over de proef en werden de voors- en tegens gehoord. De commissie stelde zich daarna achter de proef met het openbaar vervoer op.