De brandweer in actie voor twee Lotusslachtoffers tijdens de oefening.
De brandweer in actie voor twee Lotusslachtoffers tijdens de oefening. Foto: Jeroen van Hattum

Oefening Beach Park: ontploffing van vuurwerk in vakantiehuizen

Twee huizen in brand, een huis deels ingestort, twee auto's op zijn kant en vijftien gewonden. Allemaal dankzij vuurwerk.

Landal Beach Park Texel bij De Koog was gisteravond het toneel van een grote oefening van de Texelse brandweer en een ploeg uit Den Helder. Denkbeeldig was er een grote hoeveelheid vuurwerk ontploft met alle gevolgen van dien.

De brandweer haalde slachtoffers (poppen) uit het water en er liepen ook drie Lotusslachtoffers rond over wie de hulpverleners zich moesten ontfermen.

Volgens parkbeheerder Jan Bloem jr kwam het een tijd geleden ter sprake dat het goed zou zijn eens op een bungalowpark te oefenen. Huiseigenaren werd gevraagd een huisje beschikbaar te stellen (daar werd niet meer water gespoten) en gasten op het park werden geïnformeerd.

De oefening leerde onder meer dat de doorgang altijd goed in de gaten gehouden moet worden. De denkbeeldige calamiteit was op een plek waar de hulpverlening afhankelijk was van een bruggetje. Om het zo echt mogelijk te maken, klonken geregeld knallen van vuurwerk.