Voorlopig geen besluit over plaats jeugdhonk

Er komt aanvullend onderzoek naar het plan om jeugd- en jongerencentrum Time Out te verhuizen naar het voormalige postsorteercentrum aan de Burgwal. Daarbij zal ook naar andere locaties worden gekeken. Vooralsnog wordt er geen besluit over genomen.

Dat meldt wethouder Hennie Huisman naar aanleiding van commotie die is ontstaan nadat de plannen bekend werden. Tijdens een gespreksavond vorige week met de buurt, waarin ook horecaondernemers, vertegenwoordigers van de dorpscommissie en de wijkagent aanwezig waren, liepen buren op z'n zachtst gezegd niet warm voor huisvesting in het oude postkantoor. Menig spreker toonde zich uiterst kritisch, de stichting De Wezentuin meldt in een brief dat er geen draagvlak voor is. Omwonenden zetten ook vraagtekens bij de mededeling van de gemeente dat de bestemming het gebruik toestaat. Huisman: 'De bestemming luidt Maatschappelijk Overheid en daar valt het jongerenwerk onder.' Volgens sommigen is dit een leugen, met als argument dat een bestemmingswijziging is aangevraagd. Huisman: 'Er is inderdaad een bestemmingswijziging aangevraagd. Maar het gaat hier om een uitbreiding van gebruiksmogelijkheden, te weten detailhandel en kantoor. Maatschappelijk was het al en blijft het dus ook. Reden voor de bestemmingswijziging is dat de huurder een BV is die het pand aan drie partijen wil verhuren. Dat zijn het jongerenwerk (hiervoor klopt de bestemming volgens Huisman al) en daarnaast in het voorste gedeelte van het postkantoor een reclamebureau en een ingenieursbureau.' Wethouder Huisman heeft stichting Young4Ever (Y4E), die het jeugd en jongerenwerk runt, opdracht gegeven opmerkingen, vragen en suggesties die tijdens de gespreksavond door omwonenden zijn gedaan te inventariseren en uit te werken en dit terug te koppelen met de wethouder. Onderzocht wordt ook de te verwachten aantallen jongeren en er is meer informatie nodig over de achterliggende visie van het jeugd- en jongerenwerk en het gemeentelijk beleid. Over verdere besluitvorming zijn nog geen afspraken gemaakt.

De wethouder benadrukt dat Young4ever een zelfstandige stichting is die, net als Artex, haar eigen bedrijfsvoering regelt en bij een eventuele verhuizing zelf de locatiekeus maakt. 'De gemeente heeft hier geen zeggenschap over.' Dat er in dit geval toch een raadsbesluit aan te pas moet komen komt vanwege de financiële consequenties bij de verhuizing. Op dit moment huurt Y4E d'Ouwe Ulo de ruimte van de gemeente. Die subsidieert de huur en ontvangt dit terug als huurinkomsten. Door vertrek van Y4E ontstaat er een tekort van €60.000,- op de gemeentebegroting. De hoogte van de huur is voor Y4E, naast eerder genoemde argumenten, overigens één van de redenen om te verhuizen. Het postkantoor is goedkoper.

Huisman bevestigt dat het contract met Y4E voor het jeugd- en jongerenwerk met een jaar is verlengd. 'De jongerenstichting is erg actief, organiseert activiteiten, voorlichtingsavonden, frisfeesten in Question Plaza, enz. De gemeente is dan ook tevreden over de uitvoering.'