Nieuw verzoek aan Waddenfonds voor uitstel huizen op Zouteland

Woontij heeft het Waddenfonds gevraagd of er nog wat langer uitstel voor 't Zouteland kan worden verleend. De woningstichting hoopt op uitsluitsel zodra de bouw financieel haalbaar is.

De woningstichting bespreekt volgende week met aannemer Jorritsma uit Friesland welke stappen gezet moeten worden om de financiële gaten in het project te dichten. De stichtingskosten van de twaalf beoogde energienulwoningen (sociale woningbouw) zijn geraamd op circa €250.000,-, terwijl het budget is vastgesteld op €220.000,-. Voor sociale woningbouw is €160.000,- gebruikelijk.

Volgens directeur Jan van Andel zijn de kosten al deels teruggebracht door aanpassingen in de plannen. Het overleg volgende week moet meer duidelijkheid over de nog te nemen stappen opleveren. Volgens Van Andel is er nog niets van de baan. Hij hoopt in de loop van 2014 met de bouw te beginnen. Woontij en Jorritsma tekenden eerder een intentie en vormen sindsdien een bouwteam.

Volgens Van Andel is het wel belang dat de subsidie van het Waddenfonds voor duurzame voorzieningen in de twaalf huizen (€14.000,- per woning) overeind blijft. Zonder die subsidie gaat het niet door.

Formeel heeft het Waddenfonds nog niet op het verzoek tot verdere uitstel gereageerd. Informeel zijn de eerste berichten volgens zowel Van Andel als Bart Scholten, nauw betrokken bij het project, positief. Van Andel: 'Als we een planning hebben en definitief aangeven te gaan bouwen, verwacht ik dat het goed komt.' Scholten zegt weer 'een sprankje hoop te hebben', nadat het er eerder somber uitzag voor 't Zouteland.

Formeel hadden de twaalf huizen voor de subsidietoekenning uit het Waddenfonds eind deze maand klaar moeten zijn. De realisatie liep echter vertraging op, onder meer doordat de provincie Noord-Holland in eerste instantie het boren in de grond voor de aanleg van warmtepompen niet toestond.