Jesje de Schepper en Kris Heijnen tijdens het optreden in het Kunstcafé.
Jesje de Schepper en Kris Heijnen tijdens het optreden in het Kunstcafé. Foto: Gerard Timmerman

Muzikaal voorproefje 

Een bijzonder optreden zondag in het Kunstcafé in Den Burg, waar singer/songwriter Jesje de Schepper en gitarist Kris Heijnen Nederlandstalige liedjes ten gehore brachten. Voor wie het heeft gemist: Op zondag 5 januari treden ze op in Klif 12. 

Jesje de Schepper mag voor veel Texelaars dan een onbekende naam zijn, die van Kris Heijnen zal meer herkenning oproepen. Geboren en getogen op Texel doorliep hij het conservatorium, waarna hij zijn opleiding afrondde bij Djam, de opleiding voor jazz in Amsterdam. Hij woont en werkt in Amsterdam, als muzikant en docent gitaar. En begeleidt op gitaar dus Jesje de Schepper, die zondag naar Texel kwam als voorproefje van het optreden in Klif 12 en ter promotie van de CD die ze wil gaan opnemen en die ze via crowd funding (publieke financiering) wil gaan financieren.

Een CD met Nederlandstalige liedjes die ze zelf heeft geschreven en waarvan ze er zondag met Kris Heijnen een aantal ten gehore bracht. Liedjes die een verhaal vertellen, zoals het nummer 'Henry' over een rijke aandelenhandelaar wiens vermogen door de crisis is verdampt. Inspiratie die ze opdeed toen ze haar buurman in een BMW zag rijden. Ook liedjes over de liefde, of het ontbreken daarvan. Met een serieuze ondertoon, maar ook met een knipoog en een beetje theatraal gebracht. Het verzoek om eens niet over ingewikkelde dingen te schrijven, maar over iets gewoons, iets bij de Hema, inspireerde tot het nummer 'Potgrond', over de vrouw die als een plant wil wortelen en zich wentelt in tuinaarde. Een wat hilarisch liedje, tekenend voor de creativiteit en veelzijdigheid van deze zangeres.

Schrijven deed ze altijd al. 'Gedichten en langzaam ben ik naar liedjes toegegroeid. Liedjes zijn heel toegankelijk en ik kan er ook een verhaal in vertellen', vertelde ze zondag voorafgaand aan haar optreden. Liedjes waarvan ze zelf de tekst schrijft en ook de muziek, in haar geval de akkoordenschema's. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Is er eerst de tekst of juist de muziek? 'Bij mij gaat dat ongeveer gelijk op.' De invulling, zeg maar het arrangeren van de muziek, laat ze over aan gitaristen zoals Kris. Een prima combinatie, luisteraars in het muziekcafé waren onder de indruk van het fraaie akoestische samenspel, de mooie zangstem en de expressie. Een talentvolle singer/songwriter die haar weg in de muziek- en theaterwereld ongetwijfeld zal weten te vinden.

Aan haar ambitie zal het in ieder geval niet liggen. Voor de CD met vijftien eigen nummers heeft ze Bart Wagemakers in de arm genomen, onder meer producent van Daniël Lohues. Aan het maken van de CD hangt een kostenplaatje van €9000,-, een bedrag dat ze via crowd funding bijeen wil krijgen. De sponsoren krijgen er ook wat voor terug. Wie een tientje inlegt, krijgt een digitale opname, voor €25,- ontvang je een gesigneerde CD en voor €300,- verzorgt ze een persoonlijk optreden. Bedoeling is dat de CD komend najaar verschijnt. Meer informatie over dit project is te vinden op www.voordekunst.nl.

'Boek' gaat de CD heten, een toespeling op haar schrijverschap en poëzie. Geïnspireerd op één van haar eerste liedjes, die ze zondag als toegift ten gehore bracht.