De op drift geraakte Burak Bayrakter gezien van het strand bij Paal 28.
De op drift geraakte Burak Bayrakter gezien van het strand bij Paal 28. Foto: Henk Leyen

Stranding Turks schip voorkomen

Een Turks containerschip van 136 meter lang is vrijdag op drift geraakt op de Noordzee. Even leek het erop dat het schip zou stranden ter hoogte van Texel.

Het schip, de Burak Bayraktar, had middenin de storm problemen gekregen met de voortstuwing en was bij Vlieland voor anker gegaan. Vrijdagochtend begonnen de ankers te krabben, waarna de Burak richting de Eierlandsche Gronden dreef. Uiteindelijk bleef het schip op circa negen kilometer uit de Texelse kust.

In eerste instantie gingen de sleepboten Ievoli Amaranth van de Kustwacht en de Hunter van Terschelling op het schip af. Door de storm (noordwest windkracht negen) en golven tot tien meter hoog, kwam er echter geen sleepverbinding tot stand. Daarnaast moesten de verschillende partijen ook eerst onderhandelen met de verzekeringsmaatschappij.

Bijkomend euvel was dat de Burak met de slepende ankers, waarvan de kettingen in elkaar waren gedraaid, een gasleiding naar Den Helder was gepasseerd. Inspectie leerde volgens de Kustwacht dat er geen schade aan de leiding was. 'Een controlekamer van de offshore hield de leiding in de gaten en een vliegtuig heeft op gasbellen in het water gecontroleerd.' Volgens de Kustwacht is de Burak niet met de ankers achter de gasleiding in de zeebodem blijven hangen. Het was geen leiding die naar Texel liep.

In de loop van de dag verliet de Ievoli Amaranth de Burak, waarna de sleepboot Ginger uit IJmuiden erbij kwam. In de nacht van vrijdag op zaterdag ging de Zeus uit Den Helder naar de Burak, nadat de Ginger een gebroken stuk sleepdraad in de schroef had gekregen en moest afhaken. Het lukte de Zeus zaterdagochtend een sleepverbinding te maken. Aan boord van de zeesleper was de kapitein die in 2002 ook de Hunte lostrok van het strand bij Paal 21.

Nadat de verbinding was gemaakt, hielpen de Zeus en de Hunter de Burak de ankers weer binnen te krijgen en begeleidden ze het Turkse schip naar dieper water. De Burak bleek daar op eigen kracht verder te kunnen varen naar Bremen. Het schip had volgens de Kustwacht containers aan boord met een diverse lading. Tot gevaarlijke stoffen in de lading rekende de Kustwacht 'verfachtige en lichtontvlambare producten'.