Discussie centrum duurt voort

'Ga problemen niet in de praktijk ervaren'. Dat advies gaf Kees Dros aan raad en college bij de bespreking van het nieuwe bestemmingsplan voor de Groeneplaats in Den Burg woensdag in de commissievergadering.

Dros, één van de acht insprekers, trok voor de beoogde nieuwbouw op de Groeneplaats een vergelijking met de bouw van de OSG en het nieuwe gemeentehuis die naar verwachting op termijn eerder een teveel aan ruimte hebben.

Als bij de besluitvorming rond de OSG en het gemeentehuis verder in de toekomst was gekeken, waren er volgens Dros wellicht andere keuzes gemaakt. In die lijn merkte hij op dat naar verwachting de behoefte aan winkel- en horecaruimte de komende jaren zal afnemen, waardoor het niet verstandig is nieuw te bouwen. Hij stelde dat de plannen zijn gebaseerd op cijfers van vóór de crisis.

De opvattingen van Dros en andere tegenstanders van nieuwbouw werden niet gedeeld door commissielid Nils Lely (PvdA). Die vroeg expliciet aan wethouder Eric Hercules (ruimtelijke zaken) of bijvoorbeeld een nieuw restaurant in een bestaande woning in de Weverstraat nu ook al mogelijk is. Dit om aan te geven dat de markt niet enkel afhankelijk is van nieuwbouw op de Groeneplaats. Het antwoord van de wethouder luidde 'ja', mits wijziging van bestemming.

Co Vermue van De 12 Balcken uitte zijn zorg dat toename van winkel- en horecaruimte leidt tot ondernemers die vooral in de zomer actief zijn om geld te verdienen en in de winter minder van zich laten horen. Dries Veltkamp van Hartversterkend zei blij te zijn dat er nog steeds aan bebouwing wordt gedacht. De werkgroep pleit voor nieuwbouw om de ringstructuur van Den Burg te herstellen.

Paul Krugers van Partex (Lindeboom en Question Plaza) herinnerde de politieke partijen aan een overeenkomst met de gemeente uit 1995 waarbij de horeca op de Groeneplaats in en om De Lindeboom werd gecentreerd. Wethouder Hercules stelde dat dat een privaatrechtelijke overeenkomst is. 'Juridisch gezien heeft de raad hier de handen vrij.' Het was aan de orde, omdat het college in het nieuwe bestemmingsplan panden met de voordeur aan de Groeneplaats en de Vismarkt een horecabestemming wil toewijzen.

Dat riep echter vraagtekens op, omdat in het zogeheten toezichtsgebied voor de horeca ook het Polderhuis wordt meegerekend, terwijl dat tot verbazing van mede-eigenaar Hans Eelman weer niet in het bestemmingsplan is opgenomen.

D66 verbaasde zich erover dat de maximale hoogte van 12,5 meter voor de nieuwbouw ruimte voor variatie biedt. Vanuit het college werd gesteld dat niet alles 12,5 meter hoog wordt, maar dat variatie in hoogte wordt beoogd.