WAT IK ZEGGEN WOU

Tabé Texel

Regelmatig reizen manlief en ik vanuit Amsterdam met tram, trein, boot en bus naar ons vaste adres in De Cocksdorp om een weekje uit te waaien. Het ware vakantiegevoel begint natuurlijk op de boot en als die (eigenlijk te snel naar onze zin) Texel bereikt heeft staat Connexxion bus 29 ons keurig op te wachten. Van de busreis naar het eindpunt van lijn 29 genieten we elke keer weer: in één uur tijd crossen we over het hele eiland en doen onderweg meteen allerlei ideeën op voor de dagtripjes die week. Inmiddels is het vaste prik om op een mooie dag de bus naar Oudeschild te pakken, een rondje over de haven te doen, op een terrasje koffie te drinken en dan over al die prachtige wandelpaden over of langs de Hoge Berg naar Den Burg te lopen. Dan iets eten in Den Burg, nog even shoppen, vervolgens een biertje drinken in telkens een ander café, en daarna weer moe maar voldaan met de bus terug naar De Cocksdorp.

Op een winderige dag waaien we graag uit op het strand bij Den Hoorn. Je kunt daar geweldig gezandstraald worden, geen dure peeling meer nodig. Met ook in Den Hoorn een gezellig café voor koffie, lunch of een borrel, en de zekerheid dat lijn 29 ons stipt volgens de dienstregeling weer terug naar het 'hoge noorden' brengt. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik hoef u als Texelaar natuurlijk niet over uw eigen mooie en plezierige eiland te vertellen.

Omdat ik tijdens onze vakantie begin oktober hoorde dat lijn 29 opgeheven zou worden, ben ik maandag 2 december naar het Provinciehuis in Haarlem gegaan om meer te horen over het alternatieve plan, de zogeheten buspilot. Om het zacht uit te drukken: daar werd ik niet vrolijk van. Kleine busjes (van vakantieparken nota bene) die het openbaar vervoer op Texel gaan regelen; geen vaste dienstregeling meer, en je moet ook nog eerst bellen. Gruwelijk, dat bellen van tevoren; je reinste armoe. Een buspilot bovendien die maar liefst 1,6 miljoen euro kost en de alom ingeburgerde OV-chip- en jaarkaarten zijn op die busjes ook niet eens geldig! Elke rit, ook de heel korte, kost de reiziger drie euro. Ik weet niet hoe het met u zit, maar wij kunnen met onze duurbetaalde OV-jaarkaart in héél Nederland op de bus, tram, metro en trein stappen, behalve straks dus op Texel. En daarom zoeken wij, met pijn in het hart, een ander fijn vakantiestekkie dat goed bereikbaar is met het OV.

Bedankt, beste Texelaars, het was altijd goed toeven aan de overkant!

Anne van den Bergh,

Amsterdam.