Achter de schermen

Binnenbranden

'Hoe krijgen ze het voor elkaar', was een gedachte die me woensdagavond bekroop. Aad van Gils kondigde in een vergadering zijn vertrek bij Texels Belang aan en was daarmee binnen amper twee weken tijd de derde politicus op Texel die de eigen partij de rug toekeert. Marjan de Groot (VVD) en Cees Hoogerheide (D66) gingen hem voor.

In september was er al het vertrek van wethouder Edo Kooiman (Texel 2010) en eind 2012 was daar Nico Waerts die zich uit onvrede afscheidde van Texel 2010. Kortom: je hoeft er deze dagen niet raar van op te kijken als de begrippen 'gemeenteraad' en 'zootje' in één adem genoemd worden.

Mijns inziens niet terecht als je de normale gang van zaken binnen raad en commissie in ogenschouw neemt. Dan zie je raads- en commissieleden die ieder voor zich de nodige inspanning leveren om ergens iets van te vinden en besluiten te nemen. Lang niet altijd leuk werk en populair word je er ook niet van, dus er moet een innerlijke gedrevenheid zijn.

Vanuit het laatste kan ik me goed voorstellen dat het een teleurstelling is als vier jaar zwoegen niet wordt beloond met een aansprekende plek op de lijst. Dan kan de gedrevenheid zomaar omslaan in afkeer van de eigen club met alle gevolgen vandien voor de beeldvorming.

Met de vaart waarmee er nu 'brandjes' ontstaan, bekruipt me wel de twijfel waar de partijen de meeste tijd in steken: het vaststellen van verkiezingsprogramma's en vooruitblikken op de toekomst of de 'binnenbranden'?

Om wat concrete punten voor de toekomst te memoreren: er zijn nog altijd grote veranderingen op komst op gebied van jeugd, sociale zaken en zorg, de Groeneplaats is nog lang geen gelopen race, evenals het zwembad en de sportcomplexen in Den Burg en de vooruitzichten voor de OSG zijn ongewis.

Maar misschien nog belangrijker om voor ogen te houden: twee gemeentelijke herindelingen in de Kop van Noord-Holland zijn inmiddels een feit. Samen met de drie (grote) gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon is Texel op een punt aanbeland waarop intensiever met elkaar wordt samengewerkt

Met de huidige brandhaarden in eigen gelederen, moet Texel er toch voor waken niet als zwakke partner binnen de samenwerking te worden gezien. Politiek kan leuk en aardig zijn, maar ook keihard als de grotere belangen aan de orde komen. Dan moet Texel niet teveel worden gehinderd door binnenbrandjes. Anders laat je onbedoeld een deur open staan voor politici aan de overkant die met liefde en plezier gehakt van je maken wanneer hen dat het beste uitkomt.

Jeroen van Hattum