Brigitte Hollands overhandigt certificaten aan Ad Waverijn, Francine Giskes en Agnes Glas.
Brigitte Hollands overhandigt certificaten aan Ad Waverijn, Francine Giskes en Agnes Glas. Foto: Jeroen van Hattum

Hospice gaat van start

Hospice Texel gaat naar verwachting begin 2015 open. Stichting Hospice Texel, Stichting Samen Een en Woontij hebben woensdag een intentie-overeenkomst getekend om het hospice aan de Anne Frankstraat in Den Burg te gaan bouwen.

De overeenkomst werd getekend tijdens een bijeenkomst in De Buureton in Den Burg. Woontij bouwt het hospice met behulp van financiering van Samen Een en verhuurt het daarna aan de Stichting Hospice Texel. De woningstichting biedt Hospice Texel eveneens een steuntje in de rug door vanuit de reserves de huurkosten te minderen.

Het wordt een vrijstaand gebouw met een beschutte tuin en onder meer twee kamers voor mensen die in een terminale fase zijn gekomen. De familie kan de kamer zo inrichten dat iemand weliswaar niet meer thuis, maar wel in een eigen omgeving waardig kan sterven. Vrijwilligers nemen zorg uit handen, zodat familie en naasten tijd en ruimte hebben afscheid te nemen. De Omring zorgt eveneens voor begeleiding.

De verwijzing is in handen van de huisartsen op het eiland. Mensen die in het huis verblijven, behouden hun eigen arts. Dat is een verschil met een soortgelijke kamer in het Verpleeghuis in Den Burg; mensen die daar verblijven, krijgen een huisarts van het Verpleeghuis.

Brigitte Hollands, één van de kartrekkers, liet weten dat de realisatie van het hospice voor het bestuur tot nu toe een 'oefening in geduld' is geweest. De stichting werd 13 december 2011 opgericht en zocht daarna vooral naar een geschikte locatie en financiering.

Er werden volgens Hollands diverse bestaande huizen bekeken en uiteindelijk werd de keus gemaakt dat nieuwbouw het beste zou zijn. Het gebied bij de Anne Frankstraat is maatschappelijk bestemd, waardoor daar de realisatie van een hospice mogelijk s.

Hollands toonde zich uitermate tevreden over de steun die de stichting krijgt. Omring werkt mee, architect Ronno Honingh werkt aan een ontwerp, Woontij is al vanaf het begin betrokken, Wim Eelman (Samen Een) en Jan Beijert (Texelfonds) stonden het bestuur bij, Gertha Wessels zorgde voor logo's en ontwerpen en Wim Pool maakte recent de website www.hospicetexel.nl.

Tegelijk met de ondertekening werd het begrip Vrienden van Hospice Texel geïntroduceerd. Mensen kunnen voor €50,- een certificaat kopen om het hospice te steunen. Francine Giskes, Agnes Glas (Omring) en de huisartsen Ad Waverijn en Rik van Hattem waren de eerste kopers. Waverijn zei onder de indruk te zijn van de vasthoudendheid van het bestuur (Hollands, Yvonne Steemers, Astrid van der Vis, Rosa Harbers en Mieke Plettenburg) om tot realisatie te komen. Glas benadrukte dat Omring (waaronder het Verpleeghuis in Den Burg) in de meewerkstand staat en het hospice niet als concurrentie wil zien.

Het hospice kent inmiddels meer dan dertig mensen die zich als vrijwilliger hebben aangemeld. Volgens Hollands begint in het najaar van 2014 een opleiding voor de vrijwilligers. 'Het hospice wordt een huis op het eiland, maar we hopen dat het een huis van het eiland gaat worden.'