Amsterdam Beach 

 

Stel je komt met een vliegtuig vanuit Azië aan op Schiphol. Je hebt die trip naar Europa gemaakt om in een paar weken tijd de topstukken van de Europese kunst met eigen ogen te aanschouwen. Hoe wonderlijk zal het zijn als je straks oog in oog staat met kapitein Frans Banning Cocq - met cq - en de andere flamboyante verschijningen van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. En wat ervaar je, als je na lang wachten de prachtige kleuren ziet van de zonnebloemen van Van Gogh. Je hebt er graag een paar uur staan en schuifelen voor over. Om vervolgens met een brede glimlach en een opgerolde reproductie aan te sluiten in de volgende rij voor een Amsterdamse museale attractie: het Stedelijk Museum of het Anne Frankhuis.

Hoe prettig is het dan om die 'wachtstress' te compenseren met een ontspannen verblijf en overnachtingen aan Amsterdam Beach Texel, nauwelijks een uur rijden van de gekte van de hoofdstad. Voor mensen uit verre oorden een afstand van niets. Op de veerboot ernaartoe - een soort Staten Island Ferry - raak je meteen in een 'Island State of mind'. Eenmaal weer aan land geef je je over aan de rust van de kust en geniet je nog eens na van alle kunstzinnige indrukken. Op Amsterdam Beach Texel wordt je niet opgewacht door boerinnetjes op klompen, maar ontmoet je aardige eilanders met gevoel voor hospitality. Je kunt er genieten van de unieke rustgevende natuur en daadwerkelijk zien waar de VOC-schepen voor de Rede lagen. Je komt meer te weten over de zee en de getijden en hoe vele zaken op het eiland zelfvoorzienend zijn opgelost. Met etenstijd – na een drukke dag in de city – biedt de menukaart een keur aan gezonde lokale gerechten. Na het eten kun je op een mooie hotelkamer met frisse zeelucht jezelf weer opladen voor een volgende dag intensief genieten van wereldberoemde beeldende kunst.

Het tekort aan verblijfsaccommodatie in de stedelijk gebieden van Noord Holland biedt kansen met economisch perspectief voor Amsterdam Beach Texel. Daar moeten we werk van maken.

Robin Konijn