Met een goede foto scoor je beter

Eén foto zegt meer dan duizend woorden. Maar met een mooie foto scoor je veel beter. 'Bijna vijftig procent méér boekingen', vertelt Ericka Goënga van Hoeve Halfweg. Nadat ze eind vorig jaar nieuwe interieurfoto's die Pieter de Vries had gemaakt op internet zette, stroomden de reserveringen binnen.

'Mensen kopen fluitend een nieuwe bank voor veel geld, maar vergeten een mooie foto te maken waar hij op staat', vertelt VVV-directeur Wouter de Waal. 'Jammer, want goed beeld vertaalt zich in extra omzet. Mensen die op zoek zijn naar accommodatie voor hun vakantie selecteren op basis van beeld, de tekst komt later. Eerst kijken ze wat leuk is en daar reageren ze op.'

Ericka Goënga: 'We verhuren op Halfweg inpandige woningen. We hadden er oude foto's opstaan. Ooit zelf gemaakt met zo'n ritsrats-toestelletje. De kwaliteit van het beeldmateriaal was beroerd en de oude inrichting op de foto deed er ook geen goed aan. Pieter de Vries tipte ons dat dit veel beter kon. Hij heeft nieuwe foto's gemaakt, met daarop ook de nieuwe inrichting. Het is het dubbel en dwars waard geweest. Ongelofelijk zóveel boekingen we ineens kregen.'

Pieter de Vries: 'We zijn steeds meer visueel ingesteld, kijk maar op de schermen van telefoons, tablets en PC's. Door het digitale tijdperk kunnen we bijna ongelimiteerd foto's maken. Het kost niets meer. Daardoor is de kwaliteit van de foto's niet altijd optimaal. Een goede foto staat of valt met beheersing van de techniek. Met verbazing zie ik websites van vakantiehuizen, B&B's en hotels. Foto's met te weinig pixels, te donker, te licht, scheef, plat geflitst, etc. Jammer, want met een mooie foto van je vakantieverblijf kun je een belangstellende die nog aarzelt juist over de streep trekken.' Waarvan Hoeve Halfweg dus het bewijs heeft geleverd.

Pieter de Vries, maar ook andere gekwalificeerde Texelse fotografen, bieden logiesverstrekkers graag hun diensten aan. De VVV meldde onlangs hiervoor een aantrekkelijk aanbod te bieden.