College koopt schoollandje niet

Het college gaat niet in op een aanbod van de Vereniging ter Ondersteuning van het Protestants Christelijk Onderwijs om het schoollandje in Oosterend te kopen.

Dat zei wethouder Hennie Huisman (onderwijs) woensdagavond in de raadscommissie tijdens een bespreking van de vraag waar samenwerkingsschool De Vliekotter moet komen. De vereniging bood het schoollandje volgens de wethouder, die vragen over het aanbod kreeg, aan en wilde de opbrengst gebruiken om De Akker geschikt te maken voor huisvesting van de Vliekotter.

Volgens Huisman zou dat echter betekenen dat de gemeente een kwart miljoen extra betaalt voor verbouw van De Akker en eigenaar wordt van een landje waar in de praktijk vermoedelijk weinig mee kan worden gedaan. De wethouder wees erop dat het een aanbod pas een week geleden werd gedaan.

De algemene stemming van het debat was dat de raad naar verwachting later deze maand instemt met huisvesting van De Vliekotter in de Daalderschool. 'Beter één dan geen school in Oosterend', aldus Jur Schuiringa (VVD).

Meespelend was een brief van de dorpscommissie van Oosterend dat er de afgelopen twee maanden veel inzet is geweest om alsnog te kijken naar de mogelijkheden van De Akker, maar dat de Daalder toch als beste uit de bus kwam.

Plannen om de supermarkt naar de plek van de Daalderschool te verhuizen liepen volgens de dorpscommissie stuk op de prijs per vierkante meter voor de grond. Daarnaast zouden Kopwerk en Schooltij met een keuze voor De Akker een kwalitatief mindere school krijgen dan bij een verbouwing van de Daalderschool.

Voor dat laatste heeft het college €365.000,- op de begroting staan. Voor de verbouw van De Akker was aanvankelijk een miljoen geraamd, later door een versobering van de verbouwplannen teruggebracht tot €810.000,-.

Huisman wees de commissieleden erop dat Sarkon, de organisatie waar de Jozefschool in Den Burg onder valt, instemt met de uitgave van €365.000,-. Dat moest gevraagd worden, omdat een gemeente bij investeringen in openbaar onderwijs ook rekening moet houden met het bijzonder onderwijs.

Cees Hoogerheide vroeg zich af in hoeverre het mogelijk zou zijn bij de Daalderschool te kiezen voor de goedkoopste variant (tijdelijk uitbreiding voor vijf jaar (€60.000,-)) met als extra een goede luchtbehandeling in de extra ruimte. Dat zou volgens Huisman een paar duizend euro extra worden. Hoogerheide vroeg het vanuit de wetenschap dat de toeslag voor kleine scholen verdwijnt.

De gemeenteraad neemt op woensdag 18 december een definitief besluit over de locatie voor De Vliekotter.