Ineke Timmer, Annet Eelman-Timmer en Suzan Eelman bereiden zich voor op Ouwe Sunderklaas.
Ineke Timmer, Annet Eelman-Timmer en Suzan Eelman bereiden zich voor op Ouwe Sunderklaas. Foto: Jeroen van Hattum

'Blijven speulen voor mensen langs de kant'

Ze lopen inmiddels al een beetje behoedzaam om elkaar heen om niets prijs te geven. Oma Ineke Timmer, moeder Annet Eelman-Timmer en dochter Suzan Eelman uit Den Burg doen komende donderdag allemaal mee met Ouwe Sunderklaas.

Ieder heeft een eigen voorstelling en de drie generaties houden het voor elkaar graag zo lang mogelijk een verrassing wat ze gaan doen. Eerst speulen en dan pas jezelf bekendmaken, zo hoort het met Ouwe Sunderklaas.

Alledrie speulden ze als kind al mee met Ouwe Sunderklaas, waarna ze er als volwassene mee doorgingen. Annet vormt al jaren een vaste club met man Ben Eelman, Dick en Els Blom en Peter Haker. Suzan gaat op pad met Wouter Kuipers, Jelle Lap, Vos Dros en Jelmer Barhorst. Ineke Timmer vormt sinds vijf jaar een duo met Nelleke Schreur.

Een gesprek over Ouwe Sunderklaas komt hoe dan ook meermalen uit op de vraag wat ze momenteel toch aan het doen zijn voor 12 december. De drie zijn echter consequent naar elkaar en zeggen niets. Uiteraard zijn er vermoedens, wordt er volop gegist, maar het niet weten wat iemand speult hoort ook bij de traditie. 'De voorpret is een belangrijk onderdeel', aldus Annet. 'Het bedenken van de onderwerpen, het maken van de pakken en het maken van een wagen.'

Een ding is zeker: naarmate Ouwe Sunderklaas dichterbij komt, zijn ze er steeds meer mee bezig. Annet: 'Ik heb het twee keer moeten missen, nadat ik in december twee keer moeder was geworden en dat voelde raar. Ben zorgt er ook altijd voor dat hij vrij is met Ouwe Sunderklaas. Hij moest het één keer missen en dat vond hij ook niet leuk.'

Alleen speulen voor de jury is er niet bij. 'We speulen gewoon doorlopend. Mensen staan niet voor niets langs de kant te kijken.' Het enige nadeel is dat voorstellingen van anderen niet worden gezien, maar dat wordt soms opgelost door na afloop voor elkaar te speulen. Timmer en Schreur proberen vaak ook nog even bij De Gollards langs te gaan.

Het plezier dat aan de traditie wordt beleefd, komt naar voren uit foto's van voorstellingen door de jaren heen. Met bijzonder veel plezier wordt een foto getoond waarop Peter Haker onherkenbaar als bruid op een wagen zit. Wout Stam had net afscheid genomen als trouwambtenaar en dat gegeven leende zich prachtig voor een voorstelling.

Volgens de drie staat één ding voorop: mensen mogen gerust worden uitvergroot, maar kwetsen is uitgesloten. Voorstellingen moeten ook niet te lang duren. Vier á vijf minuten is prima. En het is van belang te letten op de kleine dingetjes om vroegtijdige herkenning te voorkomen. 'Trek tijdens het speulen bijvoorbeeld andere schoenen aan', aldus Ineke Timmer. Elkaar onderling een hak zetten tijdens de voorbereidingen is eveneens toegestaan. Suzan zegt het belangrijk te vinden dat jonge mensen blijven meedoen met het speulen. 'Op die manier houd je met elkaar Ouwe Sunderklaas in stand.' Annet heeft daar inmiddels een middel voor gevonden. De groep van haar dochter kreeg een aantal dagen geleden opeens een mooie kaart in de bus met de boodschap 'dat ze geen schijn van kans hebben', aangevuld met de uitdaging 'maar eens te laten zien wat ze in huis hebben'. De kaart, bedoeld als oppepper, viel in goede aarde. Het antwoord? De lippen blijven op elkaar: dat komt donderdag allemaal wel aan de orde.