'Meepraten over handhaving'

De politieke partijen mogen meepraten over de vraag op welke punten de gemeente jaarlijks moet handhaven. Dat zei burgemeester Francine Giskes woensdagavond in de raadscommissie.

De politieke partijen bespraken daar een onderzoek van de Rekenkamercommissie naar de handhaving op Texel. Een van de conclusies is dat de gemeenteraad meer grip zou moeten krijgen. Giskes wil daarvoor graag met de raad om tafel. Ze wees erop dat het vaststellen van de lijst met prioriteiten wel een verantwoordelijkheid van het college blijft. Cees Hoogerheide (eigen fractie) zei de handschoen graag op te pakken.

Over de vraag of handhaving bij de gemeente meer mensen nodig heeft, verschilden de meningen. De Rekenkamercommissie stelt dat eerst moet worden bekeken waar handhaving nodig is en dat de personele bezetting daarop moet worden afgestemd. Nu is de handhaving afgestemd op de hoeveelheid mensen en die komen in de praktijk lang niet overal aan toe.

Burgemeester Giskes stelde dat het een illusie is op alle regels te handhaven. 'Ook als je meer capaciteit hebt, kun je nooit alles naleven. Je moet prioriteiten stellen.' Ze reageerde terughoudend op een voorstel van Texels Belang en Fractie Hoogerheide om een deel van de gemeentelijke handhaving eventueel onder te brengen bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) die alle milieutaken voor 19 gemeenten en de provincie in Noord-Holland Noord overneemt.

'De eerste klachten zijn er al dat handhavers van de RUD een stuk strenger en onaangenamer zijn. Dat zijn mensen van ver weg die volstrekt onafhankelijk opereren.' Volgens de burgemeester doet de raad er verstandiger aan de kleinschalige handhaving gewoon in eigen hand bij de gemeente te houden.

Hoogerheide, kritisch volger van de handhaving, stelde dat de gemeente alert moet blijven op het onderwerp handhaving. 'Texel verslonst als we niet oppassen.' De burgemeester kon zich de zorg goed voorstellen, maar merkte op dat niet iedereen even enthousiast reageert wanneer hij wordt aangeschreven om iets ongedaan te maken. 'Je zou willen dat je tegen iemand kunt zeggen "ga maar opknappen", maar zo makkelijk gaat dat helaas niet.'

Piet Prins van Isola Bella herinnerde de burgemeester aan de uitspraak van de rechter in hun kwestie dat de gemeente zich bij handhaving aan het gelijkheidsbeginsel moet houden. Giskes stelde daarop dat er echt geen sprake is van willekeur.