Van Berkum begon zijn rondje over het eiland bij de bus op de veerhaven.
Van Berkum begon zijn rondje over het eiland bij de bus op de veerhaven. Foto: Peter Bakker

Statenlid informeert zich over busvervoer

In de aanloop naar de vergadering van Provinciale Staten over dit onderwerp nam Statenlid Servaz van Berkum van GroenLinks zaterdag een kijkje op het eiland, waar hij zich liet informeren over het openbaar vervoer.

Van Berkum, die tijdens zijn dag op het eiland vergezeld werd door oud-raadslid Peter Bakker, sprak onder meer met Fridtjof Blanken, die hem bijpraatte over zijn reserves over het nieuwe vervoersysteem. Daarbij kwamen met name de forse tariefsstijgingen aan de orde die Blanken voorziet, alsmede het verdwijnen van de OV-chipkaart, die straks niet meer op Texel te gebruiken zal zijn. Dit geldt overigens ook voor de meeste andere Waddeneilanden, waar geen gebruik van de OV-chipkaart kan worden gemaakt. De in Amsterdam woonachtige Van Berkum, heeft zitting in de provinciale commissie Mobiliteit en Wonen en is plaatsvervangend lid van de commissie Water, Economie en Bestuur. Hoewel contactpersoon voor de regio Amsterdam en Amstel en Meerlanden, werd zijn aandacht getrokken door de discussie die op het eiland woedt over het nieuwe mobiliteitsplan. Op het eiland sprak hij ook met een vertegenwoordiger van de dorpscommissies die aangaf veel voordelen in het plan van BOVT te zien. Hij sprak over een betere bediening van de klant, met meer rechtstreekse verbindingen. Daarnaast is het de bedoeling het aantal stopplaatsen (haltes, zo men wil) fors uit te breiden. Een nadeel van het nieuwe systeem, dat overigens door alle partijen wordt onderkend, blijft dat een busrit van tevoren moet worden afgesproken. Maar gezien het feit dat de meeste mensen over de een of andere vorm van mobiele communicatie beschikken, wordt dit niet echt als probleem gezien. Bovendien kunnen in het nieuwe systeem busritten tot een jaar van tevoren worden vastgelegd. Van Berkum sprak ook met wethouder Hercules en de betrokken ambtenaar over de materie. Zij verklaarden tijdens de dorpenrondes en de voorlichtingsavonden voornamelijk positieve respons te hebben gehad. Veerdienst TESO heeft inmiddels toegezegd de 20-rittenkaarten voor de bus op of bij de boot aan te bieden.
Naast het openbaar vervoer kwam tijdens het bezoek ook de fiets aan de orde. Dat gebeurde tijdens een gesprek met Erwin van der Linde, rijwielverhuurder in De Cocksdorp en De Koog. Op het moment betaalt de provincie vaak mee om het fietsen te bevorderen, bijvoorbeeld door de aanleg van fietspaden en de promotie van fietsroutes. Ook hierbij spelen - net als bij het nieuwe busvervoer - de moderne communicatiemiddelen vaak een rol. Tijdens dit gesprek kwam tevens de kwaliteit van de fietspaden aan de orde. Het aanleggen van een fietspad is één ding, maar daarna moet het ook onderhouden worden. Op het eiland wordt daarom vaak gekozen voor onderhoudsvrije betonnen fietspaden, die goed voldoen en voldoende breed zijn, ook voor twee fietsen met aanhanger die elkaar willen passeren. Dan is passeren op een nostalgisch schelpenpaadje een schier onmogelijke opgave. Buiten dit werkbezoek woonde Van Berkum eveneens de opening bij van de expositie over duurzame visserij bij de Oude Vismarkt in Oudeschild.