Kritische Statenleden 

steunen vervoerspilot 

De pilot Beter Openbaar Vervoer Texel (BOVT) was maandagmiddag onderwerp van een kritisch en langdurig debat in het provinciehuis. De Statencommissie Mobiliteit en Wonen schaarde zich na een discussie van ruim drie uur achter het project Vervoer op Maat op Texel.

Het debat was aangezwengeld door de Socialistische Partij, die een zeer kritische houding innam over BOVT en zelf onderzoek had gedaan. Vijf Texelaars, vóór- en tegenstanders, deden hun zegje en zo'n tien Texelaars volgden de discussie vanaf de tribune. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van de gemeente en BOVT. Bij dit systeem blijft alleen buslijn 28 ('t Horntje-De Koog vv.) en kunnen reizigers zich tegen betaling van €3,- per rit naar elke gewenste locatie op het eiland laten brengen. De vervoersgarantie geldt als ze tenminste een uur van tevoren reserveren. Uit een enquête door de SP onder busreizigers bleek dat het merendeel hier niet op zit te wachten. De SP kreeg complimenten over het onderzoek, maar ook kritiek. 'U hebt de mening van alle Texelaars die nu geen gebruik maken van het OV niet in uw conclusie meegenomen', zei gedeputeerde Els Post.

De discussie maakte duidelijk dat er veel onduidelijkheid leeft over BOVT. Gevoelig punt is het tarief, dat overal het zelfde is, of je nu een kleine of grote afstand aflegt. Maar suggesties, zoals van de PvdA om te betalen per kilometer, zijn volgens Post nog) niet uitvoerbaar. Gevoelig punt is ook dat reizigers geen gebruik kunnen maken van de OV-chipkaart, ook niet als ze met lijn 28 reizen. Reden is dat het teveel geld kost als in alle busjes en taxi's die voor BOVT worden ingezet scanapparatuur moet worden geplaatst. Dit geldt voor de duur van de pilot, daarna wordt gebruik van de OV-chipkaart mogelijk weer ingevoerd. Ander punt is dat studenten niet voor korting in aanmerking komen. De gedeputeerde beloofde hierover met de gemeente in gesprek te gaan, om in bepaalde gevallen toch maatwerk te bieden. In dat overleg zal ook worden gekeken of andere groepen, zoals ouderen, mogelijk voor korting in aanmerking komen. Overigens komen er voor vaste gebruikers ook kortingsregelingen. De SP vond dat pilot strijdig is met een motie die de raad in 2011 aannam, met de intentie om bovenop de bestaande OV-lijnen aanvullend vervoer in te zetten voor witte vlekken. Maar volgens de gedeputeerde is het niet aan de provincie om invulling te geven aan moties op gemeentelijk niveau. De kwaliteit en stiptheid van lijn 29 mocht dan bijna mythische proporties krijgen, de gedeputeerde wees er wel op dat de bezetting veel te laag is en dat deze verbinding niet overeind is te houden. Het schrappen van de bus op de tussenboot was al een voorbode. Het probleem speelt niet alleen hier. Vandaar dat in grote delen van de provincie met belangstelling wordt gekeken naar Texel. Het belang van de proef was voor de Ouderenpartij reden instemming te betuigen. Ook GroenLinks-Statenlid Van Berkum, die er speciaal voor naar Texel was gekomen en vóór- en tegenstanders had gehoord, benadrukte de noodzaak. 'We moeten op zoek naar manieren om het OV goed te organiseren.' BOVT start komend voorjaar.