Centraal in het vernieuwde Ekoplaza is de oven, waarmee zelf brood kan worden afgebakken.
Centraal in het vernieuwde Ekoplaza is de oven, waarmee zelf brood kan worden afgebakken. Foto: Pip Barnard

Ekoplaza verbouwd

Na een verbouwing die drie weken duurde, werd dit weekend Ekoplaza aan de Hogerstraat in Den Burg opnieuw geopend. De winkel heeft in korte tijd een heel ander aanzien gekregen. 

Directe aanleiding voor de verbouwing was het brandwerend maken van de verdiepingsvloer met het oog op de bovengelegen woningen. Omdat daartoe de hele winkel leeg moest en het plafond eruit moest worden gesloopt, lag het voor de hand de hele indeling van de winkel opnieuw onder de loep te nemen. Dit heeft geresulteerd in een heel andere, veel ruimere opzet, waardoor niet alleen de producten beter tot hun recht komen, maar waardoor ook het assortiment kon worden uitgebreid. Meest opvallend is de komst van een nieuwe oven, waarmee eigen brood en broodjes kunnen worden afgebakken. Het ligt voor de hand dat dit wel even wennen is voor de medewerkers, die duidelijke instructie hebben gekregen, maar zich het gebruik van de oven nog eigen moeten maken. Voordeel is wel dat er nog versere producten kunnen worden geleverd en dat in de winkel de zoete geur van versgebakken brood hangt. Doordat het plafond onhoog is gegaan, ontstond ruimte voor aankleding in de huisstijl van Ekoplaza, met banieren die de klant de weg wijzen langs de schappen die in sierlijke lijnen staat opgesteld. Muurtjes die de ruimte kleiner maakten zijn verwijderd en als extra luxe zijn open koelvitrines gekomen waarin koelverse waar wordt aangeboden. Hoewel de winkel door de verbouwing steeds meer oogt als een moderne supermarkt, wordt uiteraard nog de hand gehouden aan dezelfde ecologische principes. Het grootscheeps verbouwen van een winkel mag dan niet helemaal in deze tijd lijken te passen, met de toenemende aandacht voor gezonde en ecologisch verantwoorde voeding, lijkt het vernieuwen van Ekoplaza een goede zet.

Logiesverstrekkers doen inspiratie op

In totaal 120 gastheren van het nationaal park waren afgelopen week verzameld in Opduin, om daar deel te nemen aan het Gastherensymposium.

Het nationaal park biedt de gastheren een meerwaarde, was de stelling. Het park is een uniek natuurgebied waarover de gastheren na het volgen van de cursus veel weten te vertellen. Sprekers tijdens het symposium waren onder meer Kirsten Dashorst, Floris Jan Zwaag en Kees Vriesman, die inzicht gaven in het ontstaan en de toekomst van het nationaal park, maar die ook spraken over ondernemen en samenwerken.