'Schapenpootjes op Groeneplaats'

De Groeneplaats in Den Burg krijgt mogelijk in brons gegoten schapenpootjes in het wegdek.

Dat staat in het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de openbare ruimte van het centrum. Dat ontwerp wordt vanavond (dinsdag) besproken in de raadscommissie, evenals het nieuwe bestemmingsplan voor de Groeneplaats.

Het voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte beschrijft het vertrek van de bult en de komst van roodbruin gebakken klinkers in het straatbeeld. Een terugkeer van de fontein wordt uitgesloten, maar er wordt wel gesproken over drie getijdepoelen op de Groeneplaats om eb en vloed weer te geven. Dat kost meer dan twee ton. Het college geeft de raad het advies de getijdepoelen in eerste instantie niet in het programma op te nemen.

Bedoeling is dat er verder houten bankjes en boomeilanden op de Groeneplaats komen, evenals afnamepunten voor water en stroom voor de warenmarkt. Het college wil in eerste instantie de Vismarkt opnieuw inrichten, vervolgens de Groeneplaats en daarna de Parkstraat. Bedoeling is dan ook meteen delen van de riolering te vervangen. Om te beginnen, stelt het college voor de bult en fundering van de oude vijver te verwijderen en het kunstwerk van Bart Drolenga (de drie bogen) te verplaatsen. De raad is gevraagd daarvoor alvast vijftig mille beschikbaar te stellen. In totaal is met de herinrichting bijna een miljoen euro gemoeid.

Wat het bestemmingsplan betreft, wordt de politieke partijen gevraagd het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum gewijzigd vast te stellen. Het concept lag eerder dit jaar ter inzage en dat leverde negentien zienswijzen en vier reacties op. Het college heeft in totaal 66 wijzigingen in het nieuwe bestemmingsplan aangebracht en daar kunnen de partijen dinsdagavond hun licht over laten schijnen.

Zo wordt onder meer voorgesteld dat horeca ook mogelijk moet zijn in nieuwbouw aan de zijde van de Parkstraat. De letterlijke tekst in het bestemmingsplan: 'Horeca is bij recht toegestaan tussen de hoekpanden aan de Groeneplaats en aan de Parkstraat en in het hoekpand aan de Vismarkt. Voor de overige panden is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarmee horeca kan worden toegestaan.'

Het nieuwe bestemmingsplan is nodig om bouwkavels uit te kunnen geven. Het college zegt dat 'strikt naar behoefte' te willen doen. Vooralsnog hebben vier ondernemers interesse getoond in zes kavels. Volgens plan komen er drie hoekpanden op de plek van het oude raadhuis met daartussen bebouwing. De benedenverdiepinen zijn voor 'centrumfuncties' (dus meer dan alleen horeca) en de bovenverdiepingen voor wonen. Bedoeling is dat het bestemmingsplan in de raad van 18 december wordt bekrachtigd.