Antoine Maartens, de nieuwe energie-regisseur van Texel Team 2020.
Antoine Maartens, de nieuwe energie-regisseur van Texel Team 2020. Foto: Jeroen van Hattum

Energie-regisseur wil besparen

Besparen van energie. Dat is één van de zaken waarmee Antoine Maartens, sinds kort regisseur van Texel Team 2020, zich de komende tijd op Texel mee bezig wil houden.

Texel Team 2010 is een organisatie van diverse Texelaars die in januari in het leven werd geroepen om vaart te krijgen in de verduurzaming van Texel. Dat is gebaseerd op het ambitiemanifest uit 2008 waarin staat dat Texel vanaf 2020 zelfvoorzienend moet zijn op het gebied van energie en water.

De uit Edam afkomstige Maartens gaat als energie-regisseur handen en voeten geven aan de voornemers. Op het gebied van besparen wil hij bij bestaande gebouwen in kaart brengen hoe het energieverbruik nu is en wat er moet gebeuren om een gebouw zo in te richten dat het evenveel energie verbruikt als dat het oplevert (energienul).

Texel Team 2020 onderzoekt sinds kort bij wijze van proef al 24 huizen op energieverbruik en de bedoeling is dat dat vanaf 2014 op grote schaal gaat gebeuren. Volgens Rikus Kieft, één van de mensen achter Team 2020, is het de bedoeling in 2020 zestig procent van alle bestaande huizen (woningen en vakantiehuizen) energienul te hebben. Maartens richt zich ook op het verder opwekken van duurzame energie op Texel. Dat laatste gebeurt samen met TexelEnergie en InnoFundNL van de mensen achter NBC Eelman.

Of het gaat lukken om Texel in 2020 (dat is over zes jaar) zelfstandig te hebben op gebied van energie is vooralsnog een vraag. De nieuwe energie-regisseur zegt ervan uit te gaan dat het lukt en wil zich daar ook voor inspannen.

Volgens Brendan de Graaf, eveneens betrokken bij Team 2020, komt vanuit Duitse gasten inmiddels steeds meer de vraag om duurzame vakantieverblijven. 'Het wordt zelfs al geeist door verenigingen van eigenaren.' Volgens hem komt op termijn van overheidswege ook de verplichting huizen zoveel mogelijk energienul te hebben. 'Dan kun je daar beter mee beginnen dan af te wachten.'

Maartens houdt kantoor bij NBC Eelman in Den Burg en trekt er veel op uit om partijen met elkaar in verbinding te brengen. Hij studeerde vroeger geschiedenis, kwam in de ict terecht en deed de laatste jaren ook veel in projectmanagement.