Zelfbouwers uit de regio wisselen informatie uit in Zelfbouwcafé

Ruim 75 geïnteresseerden, van potentiële zelfbouwers tot medewerkers van gemeenten en woningcorporaties, deden woensdag informatie op tijdens het Zelfbouwcafé voor de Kop van Noord-Holland.

Tijdens de avond werd de conclusie getrokken dat het zelf bouwen van een droomhuis zoiets is als pionieren met een vangnet. De zelfbouwers moeten zich er helemaal instorten, maar er zijn veel partijen (provincie, gemeente, woningcorporaties en banken) die hen ondersteunen. Wikaza en Woningstichting Den Helder deden staande de vergadering een concreet aanbod en boden locaties aan voor mensen die zelf aan de gang willen. Volgens Gedeputeerde Joke Geldhof is collectieve zelfbouw juist in deze tijd, waarin woningcorporaties en ontwikkelaars steeds minder bouwen, een aantrekkelijke optie om betaalbaar een eigen droomhuis te realiseren. 'Daarom stimuleren wij dit met subsidie en bijeenkomsten zoals dit Zelfbouwcafé.' Ook wijst de provincie gemeentes op de mogelijkheid om flexibeler locaties aan te bieden. 'Daar is nog veel winst te halen, zowel voor nieuwbouw als bestaande panden.

Centraal op de bijeenkomst stond de praktijk. Ervaren zelfbouwers, van de projecten CPO Den Burg West en Maatschap Woonstede Nesland op Texel en Aquaradius in Hoofddorp, deelden tips en ervaringen. Ze vertelden hoe ze als groep een bouwkavel kochten en gezamenlijk als opdrachtgever overleg hadden met architect en aannemer. De provincie vindt het belangrijk dat de inwoners de vrijheid hebben om zelf te kiezen hoe en waar ze willen wonen. Zelfbouw - al dan niet als collectief - maakt vraaggestuurd bouwen mogelijk. De provincie subsidieert dit en organiseert bijeenkomsten om zelfbouwers, gemeenten en woningcorporaties te wijzen op kansen en mogelijkheden. De bijeenkomst, die in Den Helder werd gehouden, was het tweede regionale Zelfbouwcafé. De provincie houdt begin volgend jaar nog twee bijeenkomsten. Meer informatie over zelfbouw, de subsidieregeling en de zelfbouwcafés is te vinden via www.noord-holland.nl/zelfbouw.