Ziekteverlof directeur STM na gesprek RvT

Directeur Martin Fröberg van de Stichting Texels Museum (STM) is met ziekteverlof. Hij meldde zich deze week ziek nadat de Raad van Toezicht een gesprek met hem had gevoerd over zijn functioneren.

Fröberg trad in mei 2012 aan als directeur van de STM, de overkoepelende stichting van Ecomare, Kaap Skil, de vuurtoren en de Oudheidkamer. Er werken 110 medewerkers, samen zestig volledige banen. Jaarlijkse ontvangen de vier musea circa een half miljoen bezoekers. Na zijn aantreden manifesteerde Fröberg zich als een directeur die naar buiten toe nadrukkelijk samenwerking zocht en steun zocht voor STM. Maar intern groeide de kritiek op zijn functioneren. Maar, zo laat Martin Fröberg weten, nog geen maand geleden werd een functioneringsgesprek met hem gevoerd. 'De uitkomst was dat ik goed functioneerde.' Henk Wierenga, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) zegt dat het voorlopig een interne kwestie is. 'Maar dit besluit was na intensief en langdurig overleg tussen Raad van Toezicht en afdelingshoofden onontkoombaar.' Fröberg: 'Ik heb altijd met open vizier gewerkt, geen geheime agenda. Ik sta ervoor de organisatie in het Texel van nu te brengen. En voor de Code Cultureel Ondernemerschap. Het staat voor goed bestuur, ordentelijke besluitvorming, vasthouden wat in RvT-vergaderingen is afgesproken, goed en zorgvuldig omgaan met personeel, financiën, etc. Het is de facto een code voor maatschappelijke organisaties. Voortgekomen uit de code Tabaksblat voor het bedrijfsleven.'

Vliekotter toch

in Daalderchool

Twee maanden inzet van de dorpscommissie, Schooltij, Kopwerk en andere betrokkenen om te kijken of basisschool De Vlietkotter in Oosterend in De Akker kan worden gehuisvest, heeft niet het gewenste resultaat gehad. Het college blijft bij het advies om de school in de Daalderschool te huisvesten. Donderdag 5 december buigt de raadscomissie zich over het voorstel.

Begin september trokken Oosterenders naar de raadzaal om hun ongenoegen te uiten over de voorkeur van het college voor de Daalderschool. Mede naar aanleiding hiervan werd een team geformeerd van mensen van de gemeente, het schoolbestuur, de PC Onderwijs-vereniging en de dorpscommissie om de mogelijkheden te bekijken voor vestiging in het gebouw van de de centraler gelegen school De Akker. Het idee was om de Spar supermarkt te verhuizen naar de Daalderschool. Maar uit overleg met de Spar-organisatie bleek dat de gevraagde prijs per vierkante meter te hoog zou worden voor een goed renderende winkel. Ook zou het schoolbestuur bij de keus voor De Akker een school van mindere kwaliteit krijgen dan bij een verbouwde Daalderschool. De gemeente, de dorpscommissie en de school zoeken samen verder naar een zinvolle herbestemming van De Akker.