Fusie scholen jaagt 

Schooltij op kosten

Een aangepaste verdeling van gelden voor het basisonderwijs heeft er toe geleid dat Schooltij tien uren voor vakonderwijs uit eigen zak moet betalen. Schooltij heeft bezwaar aangetekend.

Jaarlijks kent de gemeente aan alle Texelse scholen extra middelen en voorzieningen toe, zoals voor vakonderwijs lichamelijke oefening, logopedie en schoolbegeleiding. Basis voor toekenning is de peildatum 1 oktober van het jaar ervoor. Maar na de fusie tussen de Jan Drijver- en de Thijsseschool en de Akker en de Daalderschool, heeft het college gekozen voor een andere verdeelsleutel. Niet alle leerlingen van de Drijverschool zijn namelijk naar de Thijsseschool gegaan. Hierdoor zouden de andere scholen tekort worden gedaan, redeneren b en w. Met als gevolg dat Schooltij minder subsidie krijgt, dan was aangevraagd en waarop was gerekend. Hoewel de fusies al veel eerder bekend waren, kreeg Schooltij pas op 9 juli te horen dat het subsidiebedrag lager zou uitvallen. Schooltij heeft er daardoor niet meer op kunnen anticiperen, door onder meer het personeelsbeleid aan te passen. Met als gevolg dat Schooltij tien lesuren voor vakleerkrachten, zoals gymnastiek, zelf moet ophoesten. 'De gemeente heeft nooit wat van zich laten horen', zei directeur Nel Kant woensdag in een toelichting aan de commissie Bezwaarschriften. Volgens haar en Albert Hoven heeft het college meerdere artikelen in de Onderwijsverordening aan z'n laars gelapt. 'Wij hebben ons aan de afspraken te houden, maar dat geldt ook voor de gemeente.' Kant stelt ook dat de gemeente bij toekenning de lijn van het Rijk zou moeten volgen, die uitgaat van de peildatum per 1 oktober 2012. Maar volgens het college is er niet strijdig gehandeld. 'Bij het toekennen van de voorziening is het uitgangspunt gelijke behandeling voor alle schoolbesturen gehanteerd. Geld volgt leerling. Wij hebben gehandeld in de geest van de verordening. De besluitvorming is zorgvuldig tot stand gekomen.' Tijdens de zitting kwam geen antwoord op de vraag waarom het college niet naar een tussenoplossing heeft gezocht, een soort overgangsregeling. 'Daar heeft het college niet aan gedacht', aldus de woordvoerder.

Tijdens de zitting bleek er verwarring te bestaan over de fusie. 'De Jan Drijverschool is toch gewoon gesloten', stelde commissielid Arthur Oosterbaan. Volgens Kant betreft het een fusie van de organisaties, anders zou het personeel van de Drijverschool zonder baan zitten. 'Schooltij houdt de verantwoordelijkheid voor het personeel.' Over zes weken is er uitspraak.