Hartslag meten

tijdens climaxloop

In samenwerking met Sportservice Texel houdt AV Texel dinsdag 3 december een climaxloop op de atletiekbaan in Den Burg. Deelname staat open voor alle hardlopers van het eiland.

Een climaxloop is een persoonlijke testloop, die informatie geeft over de loper zich voelt bij toenemende inspanning. Lopers beginnen met een snelheid van 8 km/u. Na 150 meter wordt dan de hartslag gemeten en onderzocht hoe de loper zich tijdens deze inspanning voelde. Dit aan de hand van een schaal van 1 tot 10. Na twaalf seconden wordt de loop hervat, nu met een iets hoger tempo. Dit gaat zo door tot een tempo van 20 km/u. Dit is voor veel lopers al niet haalbaar, lopers die het tempo niet kunnen bijbenen, hebben het eind van hun test bereikt.

De test wordt in tweetallen gedaan. Eerst loopt de ene helft van het duo, terwijl de ander het onderzoek doet. Hij noteert de hartslag en de gevoelswaarde van de inspanning. Als de eerste loper aan het eind van zijn test is, wordt van rol gewisseld. De uitslagen worden per persoon uitgewerkt en per e-mail toegezonden. Voor deelname wordt een bijdrage van €2,- gevraagd, contact te betalen. Deelname is gratis voor leden van AV Texel. Mensen die in het bezit zijn van een hartslagmeter wordt verzocht deze mee te nemen. De test duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Meer informatie via Sportservice Texel.