Voorbeeld van een boothuis zoals dat in 2014 in Oudeschild komt.
Voorbeeld van een boothuis zoals dat in 2014 in Oudeschild komt. Foto: Bram Fey

Nieuw boothuis in Oudeschild

'Er hoeven straks geen dopsleutels meer in het water te vallen als er aan de motor van de boot wordt gesleuteld', zegt Klaas van der Duim, bestuurslid van de KNRM.

In de loop van 2014 krijgt de reddingmaatschappij in Oudeschild een nieuw boothuis en een nieuwe reddingboot. Het boothuis wordt zo'n twintig meter lang en acht meter breed.

De helft is voor de nieuwe reddingboot die in het nieuwe boothuis uit het water kan worden getild, waarna er een plaat onder wordt geschoven, zodat de boot ook echt droog ligt. In de ruimte waar de Francine Kroesen nu ligt, is dat niet het geval. Het nieuwe boothuis biedt de redders ook ruimte om zich om te kleden, er is sanitair en ruimte om even te zitten na een actie. Nu moeten de redders zich in Oudeschild nog buiten omkleden. Het boothuis komt op de plek van de Phoca en moet nog worden gebouwd.

De verandering komt voort het nieuwe vlootplan dat de KNRM voor de gehele kust heeft laten opstellen. Volgens dat plan moet Oudeschild een grotere boot krijgen in verband met de vele rondvaartschepen op de Waddenzee. Dat betekent dat er afscheid wordt genomen van de Francine Kroesen die de KNRM in 2005 gebruik nam. De boot lag eerst een jaar in het boothuis in De Koog en sindsdien in de haven van Oudeschild.

De post Oudeschild valt onder de KNRM in De Koog. Volgens secretaris Els Kruk van de KNRM is het echter de bedoeling dat Oudeschild op termijn een zelfstandig station wordt. Het boothuis in De Koog blijft volgens het vlootplan de standplaats van De Zalm en de wippertruck. Die bewezen recent nog hun waarde door de vier opvarenden van de gestrande Nordic Blue te redden.

Volgens Kruk is het niet uit te sluiten dat het boothuis in De Koog in de toekomst mogelijk wordt gebruikt voor samenwerking met de strandwachten, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek.

De Beursplein 5 in De Cocksdorp blijft volgens het vlootplan tot halverwege 2018 in de vaart, waarna het schip wordt vervangen. Het boothuis wordt tegen die tijd gerenoveerd en aangepast. De Beursplein is sinds 1992 in de vaart bij het KNRM-station in De Cocksdorp. Van der Duim: 'Het schip is goed onderhouden door de mannen van Betsema.'