Kees Zoetelief woont geregeld raads- en commissievergaderingen bij.
Kees Zoetelief woont geregeld raads- en commissievergaderingen bij. Foto: Jeroen van Hattum

'Afvragen of sporthal wel plat moet gaan'

Het zwembad in Den Burg. Dat is iets waar de politieke partijen zich in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zeker mee moeten bezighouden. Dat zegt Kees Zoetelief uit Den Burg.

Hij is de tweede in de nieuwe serie 'In de stemming' waarin Texelaars laten weten wat zij belangrijk vinden voor de politieke partijen. Die zijn zich momenteel aan het opmaken voor de gemeenteraadsverkiezingen die woensdag 19 maart 2014 worden gehouden. Verkiezingslijsten worden opgesteld en de programma's voor de komende vier jaar worden samengesteld.

De 69-jarige Zoetelief is één van de vaste gasten van de raads- en commissievergaderingen in het gemeentehuis in Den Burg. Sinds zijn pensionering een paar jaar geleden is hij geregeld aanwezig om de debatten tussen de partijen te volgen. 'Ze gaan soms wat lang door over een onderwerp, maar ik vind dat ze het verder goed doen', aldus Zoetelief. 'Het gaat er altijd gemoedelijk aan toe. Ze zijn niet met de mes op de keel met elkaar aan het vergaderen.' Ook niet onbelangrijk: na afloop van de raadsvergaderingen wordt altijd even nagezeten en de bitterballen die dan rondgaan, zijn wel zo lekker.

Dat Molenkoog veel mensen bezighoudt, ziet Zoetelief doordeweeks in het seizoen met eigen ogen als hij aan het jeu-de-boulen is naast het bad. 'Je hoort er ook veel mensen over.' Zoals het er nu naar uitziet, blijft het zwembad gewoon bestaan. De gemeenteraad moet nog wel besluiten of het een volledige renovatie wordt of dat alleen het diepe deel van Molenkoog wordt gerenoveerd.

De toekomst van de sporthal op het eiland is volgens Zoetelief een ander belangrijk punt voor de politiek. Uit eigen ervaring (Kees en vrouw doen elke woensdagavond in Ons Genoegen mee aan het sporten voor senioren) weet hij dat de douches en de wc's hard aan vervanging toe zijn. 'Maar als je naar de rest van het gebouw kijkt, vraag ik me af of dat nou zo nodig plat moet gaan.' Er liggen momenteel plannen op tafel om een nieuwe dubbele sporthal voor Den Burg te bouwen. Een van de beoogde locaties is de plek waar voorheen de LTS heeft gestaan. De gemeenteraad moet daar nog besluiten over nemen.

Zoetelief hoopt dat de politiek eruit komt met het project Waaldereind. 'Dat duurt al te lang. Het zou goed zijn als een aannemer daar de kans krijgt te gaan bouwen. En wethouder Hercules verwoordde het goed; je kunt het helaas niet iedereen altijd naar de zin maken.' Zelf in de politiek gaan, doet Zoetelief bewust niet. 'Dan sta ik ermee op en ga ik ermee naar bed en dat zou niet goed voor me zijn.'

Sinds zijn pensionering als kantinebaas bij De Bolder houdt hij zich tegenwoordig naast het sporten op woensdagavond ook met lopen bezig. Elke dag even in beweging blijven en dat bevalt goed. 'Sinds een jaar loop ik samen met buurvrouw Hennie Ploeger en dat is wel zo gezellig. Samenlopen is leuker dan alleen.'

De politiek blijft Zoetelief graag als toehoorder volgen. Hij vindt het leuk zich in de onderwerpen te verdiepen en het bijwonen van vergaderingen levert hem ook geen verkeerd beeld op van de raads- en collegeleden. 'Je hoort anderen soms mopperen op de raadsleden en dan weten ze niet eens wie het eigenlijk zijn.'