Texelse DJ's tonen één van hun favoriete platen die ze draaien op de pick up van Vinnie  in Het Glazen Huis in Het Cafeetje.
Texelse DJ's tonen één van hun favoriete platen die ze draaien op de pick up van Vinnie in Het Glazen Huis in Het Cafeetje. Foto: Gerard Timmerman

DJ's Glazen Huis bezetten Cafeetje

Supertramp, The Monkees, Elvis Presley en The Rolling Stones. Deze en andere muziek die wordt gedraaid in Het Glazen Huis, van maandag 16 december tot en met zaterdag 21 december in Het Cafeetje. Voor het goede doel draaien DJ's op verzoek en alleen vinyl. 

Een initiatief van Vinnie Witte en Marijn de Wolf van Het Cafeetje. 'Vorig jaar was Het Glazen Huis op de Groeneplaats. Hartstikke leuk en het leverde een mooi bedrag op. Toen we hoorden dat er dit jaar niets zou zijn, hebben wij het opgepakt. Zonde om het te laten liggen', vertelt Vinnie.

Het wordt een Glazen Huis naar Strender model: het voorste gedeelte van Het Cafeetje wordt omgebouwd tot studio. 'Lekker aan de straat, zodat iedereen het kan zien. We hebben verschillende Texelaars gevraagd of ze plaatjes willen draaien. Geen CD's, maar vinyl. Goud van oud dus. Willem Witte had nog een paar draaitafels, die zetten we neer. Bedoeling is dat mensen een plaatje kunnen aanvragen. Ze betalen minimaal twee euro voor een verzoek, dat gaat naar het goede doel. Meer mag natuurlijk ook, graag zelfs, hoe meer hoe beter. Onze slogan is: Plaatje pret, kind gered.' Het geld gaat rechtstreeks naar het landelijke Glazen Huis van 3 FM Serious Request. Dat staat dit jaar in Leeuwarden, waar een week lang platen worden gedraaid voor het goede doel, de bestrijding van diarree in de Derde Wereld. Hieraan sterven jaarlijks 800.000 kinderen, het Rode Kruis probeert dit te bestrijden met schoon water, zeep, toiletten en goede informatie. 3FM DJ's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg laten zich een week in Leeuwarden in het Glazen Huis opsluiten.

Het Glazen Huis aan de Kerkstraat in Oosterend is van 16 tot en met 21 december dagelijks van twee uur 's middags tot middernacht geopend, met uitzondering van donderdag 19 december, wanneer Het Cafeetje vanaf 17.00 uur is afgehuurd voor een groot personeelsfeest. Vinnie: 'Dat was al besproken. Maar de gasten nemen wel zelf plaatjes mee, zodat er volop kan worden gedraaid en op die manier blijven we in de sfeer.'

Op openingstijden van het Glazen Huis zal continu muziek zijn te horen met een hoog Top 2000-gehalte. Een klein leger van Texelse DJ's draait bij toerbeurt grammofoonplaten en elk neemt zijn eigen verzameling mee. Alleen voor de foto al verzamelden zich dinsdag tien DJ's in Het Cafeetje en dat waren ze nog niet allemaal. En ieder van hen heeft zijn eigen muzikale voorkeur. Zo bracht Willem Witte twee koffers met platen van Elvis Presley mee. 'In mijn tijd had je twee keuzes: Je was voor Elvis Presley of voor Cliff Richard. Ik was voor Elvis Presley', ligt hij toe. De liefde ging ver, want op elke single in de koffer zit een sticker met het portret van Elvis. Henk Slikker heeft uit zijn collectie 'Crime of the Century' van Supertramp meegenomen, een klassieker uit de jaren zeventig. Pieternel Geurtz grijpt met het singeltje 'Last train to Clarksville' van The Monkees terug naar de sixties en Dick Oudendag, alias Dick Rivers, toont een verzamel-LP uit de jaren zeventig. Andere DJ's zijn Jacoline Heiligers, Edwin Boering, Hans Reintjes, Annelies en Tilly Schoo, Sil van Dijk, Mike Brouwer (DJ Mike Jagger), René Niedek, Carel Dorst en anderen. Elk met zijn eigen platencollectie, wat ongetwijfeld leidt tot een week vol muzikale nostalgie van hoog niveau. Platenhoezen van LP's stonden bekend om hun bijzondere vormgeving en iedereen die het tijdperk heeft meegemaakt, kan zich de opmerkelijke staaltjes en bijzondere illustraties ongetwijfeld voor de geest halen. Aangeschaft in een tijd dat veel tieners een groot deel van hun budget aanwendden om hun platencollectie uit te breiden, bouwden ze verzamelingen singles en LP's op die in de veel gevallen al tientallen jaren op zolder staan. Maar die voor de gelegenheid en het goede doel weer tevoorschijn worden gehaald. Iedereen is welkom een kijkje in het Glazen Huis te nemen. Het valt daarbij niet uit te sluiten dat er ter plekke meer initiatieven worden geboren om de kas voor het goede doel te spekken. Er wordt geprobeerd om Het Glazen Huis via Radio Texel in de ether te krijgen, maar of dat gaat lukken, is nog onzeker.