Onderwijsvisie pleit voor centrale campus 

Geen aparte scholen, maar één onderwijscampus op een centrale plaats in Den Burg, waarbinnen scholen intensief samenwerken en van waaruit de scholen in kleine kernen het beste kunnen worden ondersteund. Aldus een belangrijk doel in de Onderwijsvisie die de gemeenteraad vorige week heeft vastgesteld.

De campus wordt omschreven als 'een inspirerend centrum, waar kinderen van 0 tot 12 jaar alles vinden wat voor hun ontwikkeling van belang is'. De schoolbesturen die bij de visie zijn betrokken ambiëren op een centrale plek in Den Burg een integraal kindcentrum (onderwijs, speciaal basisonderwijs, kinderopvang, BSO en mogelijk het Centrum voor Jeugd en Gezin) waarin kennisontwikkeling een centrale plek inneemt, en waar elk kind op Texel van profiteert. De scholen die onderdeel zijn van de campus werken intensief samen. In gebouw en faciliteiten, maar ook in zorg voor kinderen en ondersteuning. Vanuit het samenwerkingsverband wordt gestimuleerd dat elke school competenties ontwikkelt om een specifieke ondersteuningstaak goed te kunnen invullen in het kader van passend onderwijs.

Als uit onderzoek blijkt dat de realisatie van een onderwijscampus op een centrale plaats in Den Burg (financieel) niet haalbaar is, onderzoeken de schoolbesturen en de gemeente welke alternatieven er zijn om de gezamenlijke ambitie te realiseren. Mogelijk resulteert dit in een bijstelling van deze visie. Vanuit De Cocksdorp werd benadrukt dat in de centrale ambitie de belangen van de buitendorpen niet uit het oog moeten worden verloren. De Onderwijsvisie is lang onderweg geweest. Dusdanig, dat beslissingen over sluiting van de Jan Drijverschool en de fusie tussen de scholen in Oosterend al moesten worden genomen vóór de raad de visie had vastgesteld. Dat de ontwikkelingen snel gaan, heeft alles te maken met het snel afnemende aantal kinderen. In het basisonderwijs zal het aantal leerlingen in 2023 volgens het rekenmodel dalen van 1.116 (nu) naar 890 leerlingen. In 2009 waren dat er nog 1.393. Het hardst gaat het in de buitendorpen, waar het daalt van 620 (2009) naar 312 (2023). In het voortgezet onderwijs neemt het aantal leerlingen af van 924 (2013) naar 700 (2003). De schoolbesturen en de gemeente streven naar 'een goede toekomstbestendige voorzieningenstructuur voor het onderwijs op Texel'. Uitgangspunt is het zo lang en zoveel mogelijk waarborgen van kwalitatief goed onderwijs. 'Nu en in de toekomst'.

Reddingboot

De KNRM legt in het voorjaar van 2014 een nieuwe reddingboot in Oudeschild. Ook komt er een groter boothuis (op de plek waar nu de Phoca ligt) waar de bemanning zich kan omkleden. De verandering komt voort het uit nieuwe vlootplan van de KNRM. De nieuwe boot vervangt de Francine Kroesen. Daar kunnen 12 mensen mee worden gered en de nieuwe boot heeft een capaciteit van twintig personen, exclusief de bemanning. De Beursplein 5 in De Cocksdorp wordt volgens het vlootplan medio 2018 vervangen.