Politiek praat over handhaving

De politieke partijen discussiƫren volgende week dinsdag over een gevoelig onderwerp: handhaving op Texel.

Onderzoek van de rekenkamercommissie wees in september uit dat Texel op gebied van handhaving de nodige hobbels kent. De handhavers van de gemeente komen lang niet overal aan toe en bij Texelaars ontstaat soms een gevoel van onrecht wanneer de een wel en de ander niet wordt aangepakt. De rekenkamercommissie kwam drie maanden geleden met aanbevelingen om de handhaving te verbeteren en die punten worden dinsdagavond 3 december in commissieverband besproken.

Een van de vragen is of er meer mensen bij moeten komen op handhaving. De rekenkamercommissie adviseerde de raad daar zorgvuldig naar te kijken en eerst vast te stellen op welke fronten de gemeente moet handhaven. Het college wijst de politieke partijen er in een advies op dat er nu sprake is van een andere situatie: de hoeveelheid werk voor handhaving is afgestemd op de bezetting. Volgens het college is in 2005 voor die weg gekozen in verband met de financiƫn. Burgemeester en wethouders presenteren sindsdien jaarlijks een uitvoeringsprogramma waarin staat op welke fronten dat jaar de nadruk van handhaving ligt.

Als de gemeenteraad het advies van de rekenkamercommissie opvolgt, dan moet de raad volgens het college ook extra geld beschikbaar stellen op alle gewenste fronten te kunnen handhaven.

Texels Belang heeft maandag in een motie voorgesteld te onderzoeken of het mogelijk is handhaving op het gebied van strijdig gebruik (panden waarvan het gebruik in strijd is met het bestemmingsplan) kan worden ondergebracht bij de Regionale Uitvoeringsdienst. Dat is de nieuwe organisatie aan de overkant die vanaf 2014 alle milieutaken (waaronder handhaving op gebied van milieu) voor 19 gemeenten en de provincie in Noord-Holland Noord gaat uitvoeren.

Texels Belang oppert eveneens te onderzoeken of samenwerking met andere gemeenten soelaas kan bieden. Als voorbeeld wordt gewezen naar de samenwerking tussen Texel en Den Helder bij het toezicht op de Drank- en Horecawet. 'In beide gevallen vindt uitwisseling van medewerkers plaats.'

De rekenkamercommissie stelde in september ook dat de raad meer te zeggen zou moeten krijgen over het uitvoeringsprogramma dat het college jaarlijks vaststelt. Volgens burgemeester en wethouders heeft de raad daar formeel niets over te zeggen, maar kan de gemeenteraad via een zogeheten 'wensen- en bedenkingenprocedure' wel meer invloed krijgen op het uitvoeringsprogramma.