Grote drukte in de tent bij Cinema Texel.
Grote drukte in de tent bij Cinema Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Eerste editie van Struûn Texel smaakt naar meer

Wie niet waagt, die niet wint. De organisatie van Struûn Texel 2013 stak z'n nek, uit, maar kan tevreden terugkijken. Maar zelden reageerden Texelaars zó enthousiast op een nieuw evenement.

In de aanloop naar het driedaagse festival was flink op de trom geroffeld en waren programma's rondgegaan, maar wat moesten we nu precies van Struûn verwachten? De ondertitel 'Een podium vol verrassingen' was veelzeggend. 'We zijn met opzet lang onder de radar gebleven', vertelt Maurice Diks van de organisatie. Achter de schermen waren bergen werk verzet, programma en veel andere zaken waren tot in de puntjes geregeld. De lichtshow die tot in de verre omtrek was te zien, had een onverwacht neveneffect: bewoners van de Gollards zaten er tot laat in de avond van te genieten. 'Het zijn van die pareltjes die je tegenkomt', vertelt Diks, die nog wel meer voorbeelden heeft. Zoals de bezoeker in rolstoel die bij het meezingkoor van Frans en Lies in de tent bij Albert Heijn van emotie de tranen liet lopen.

Vrijdagmiddag, toen het weer somber en nattig was, moest Struûn even op gang komen. Op straat was het rustig, maar in de Hollebol zat het van begin af aan vol, 'Andermans veren' en de reeks andere cabaretiers die Cor van Heerwaarden had opgetrommeld als voorbode van Broadway, trokken continu een volle zaal. Zaterdag gaf het mooie weer een duwtje in de goede richting. Terwijl binnen in de verschillende tenten, kerken en in andere locaties muziek, zang, theater en andere voordrachten elkaar afwisselden en voor een divers aanbod zorgden, schuifelde het publiek heen en weer, pakte een terrasje en knoopte een praatje aan.

Er waren veel Texelaars op de been, die de kans aangrepen bij te kletsen. Ook de tentjes op de Groeneplaats trokken belangstelling. Meest opvallende was wel die van Sarasani, waarin met posters, foto's, singles en oude platen de sfeer uit de jaren zestig werd opgeroepen. Menigeen haalde er herinneringen op. Schrijver Jan Blei, op zoek naar anekdotes over Sarasani, had ze voor het opscheppen. Zo kon er worden geproef van allerlei evenementen, letterlijk zelfs, want ook Texel Culinair en de Proeverij waren vertegenwoordigd.

Een stukje verder, in de grote tent, was er een voorbode van Sommeltjespop. Vrijdagavond was het al stampvol toen Suitcase er optrad, zaterdag herhaalde zich dat meerdere keren. Zoals toen de jonge zanger Polle optrad, die tot verrassing van Jeroen Schoo zijn vrienden en mede muzikanten van de Rockacademie had meegenomen. Bomvol was het toen klokslag vier uur Mathieu Vulto het podium beklom en met kinderen van de Texelse basisscholen een flashmob hield. Ouders genoten met volle teugen. Verderop in de tent van de Cinema trokken de optredens van bands van de popschool ook veel belangstelling.

's Avonds werd de drukte alleen maar groter, zodanig dat in meerdere locaties een rood bordje werd neergezet met de mededeling dat de zaal vol zat. De meeste bezoekers reageerden begripvol en namen ergens anders een kijkje. Bijzonder was toen Switch de avond afsloot in De Hollebol er een wachtrij stond, terwijl veel bezoekers het bij Gepetto & the Whales in de grote tent na een paar nummers voor gezien hielden. Sfeervol bleef het in de tent op de Stenenplaats, waar Jug Bros de avond afsloot. Bijzonder was dat in de grote tent geen bier werd geschonken. Maurice Diks, bierbrouwer van beroep, kreeg daar wel vragen over. Een bewuste keus, om de sfeer in het centrum, dat met name vermaak bood aan kinderen, goed te houden. En dat gebeurde, incidenten bleven uit, waardoor EHBO en politie in een figurantenrol konden blijven. Na negen uur ging het feest verder in de horecazaken. Sinds lange tijd stond er weer een wachtrij bij Question Plaza, die tijdens de Foute Party bomvol zat. De horecazaken hebben het in tijden niet zo druk gehad.

Veel complimenten, met hier en daar ook een verbeterpunt. Diks en de zijnen keken goed om zich heen, spraken met Jan en Alleman en houden deze week een evaluatie. Maar ze gaan door. De datum voor de volgende Struûn is al gepland: 21, 22 en 23 november 2014.

Gerard Timmerman

Optreden van het Popkoor in de katholieke kerk
De gebroeders Polderman tijdens de Foute Party in Question Plaza.
Doorlopende drukte in De Hollebol tijdens de Broadway-sessies.
Jaap Dros en medemuzikanten in de tent bij Albert Heijn.
Mathieu Vulto en het kinderkoor tijdens de flashmob op de Groeneplaats.
Polle met zijn mede-muzikanten van de Rockschool.
Het Oudeschilder Visserskoor in hervormde kerk De Burcht.
Celine Cairo tijdens haar optreden in de tent bij Albert Heijn.
Cabaretier Jacob Spoelstra trok in De Hollebol een volle zaal.
Gepetto & The Whales sloot zaterdag af op de Groeneplaats.
Licht zorgde 's avonds voor veel sfeer op straat.