Uitstel Waaldereind na stemfout CDA

Een stemfout van het CDA dinsdagavond tijdens de raadsvergadering heeft voor nieuwe vertraging van de ontwikkeling van woon- en winkelcomplex Waaldereind gezorgd.

Het plan voor de bouw van winkelruimte voor AH, Welkoop, 21 woningen en een verdiepte parkeergarage kampt met vertraging op vertraging. Gesteggel over de hoogte, een parkeerdak, de parkeerkelder, de plek van de in- en uitritten en de parkeerfaciliteiten en andere weerstanden leidden keer op keer tot uitstel. Dinsdagavond diende de VVD een amendement in om de benodigde Verklaring van geen bedenkingen alleen te verstrekken onder voorwaarde dat al het in- en uitgaande verkeer via de Waalderstraat zou lopen en niet via de Bernhardlaan. 'De twee uitritten op de Bernhardlaan kunnen leiden tot een verstoring van de verkeersafwikkeling en een verslechtering van de verkeersveiligheid.' Maar verplaatsing naar de Waalderstraat (het zou gaan om 1200 extra verkeersbewegingen) heeft volgens wethouder Hercules tot gevolg dat de geluidsnorm wordt overschreden. 'Bij de nieuwe woningen kun je met isolatie wel voor demping zorgen, maar dat geldt niet voor de bestaande huizen aan de Waalderstraat.' Met alleen de steun van VVD en CDA haalde dit amendement het niet. Toen burgemeester Giskes daarna vroeg welke partijen vóór de ontwerp Verklaring van geen bedenkingen was, staken alleen Texels Belang en PvdA de handen op. Met vijf tegen acht stemmen werd het plan feitelijk naar de prullenbak verwezen. Nadat Giskes het besluit had afgehamerd, realiseerden CDA'ers Ben Zegeren en Klaas Veenbaas dat ze een fout hadden gemaakt. 'We zijn vóór de ontwikkeling, maar willen de in- en uitrit naar de Waalderstraat.' Maar het reglement schrijft voor dat er niet tijdens dezelfde vergadering opnieuw kan worden gestemd over hetzelfde agendapunt. Na een schorsing meldde Zegeren Waaldereind in december opnieuw in de commissie te brengen, zodat de raad er alsnog over kan stemmen. In hoeverre dat tot een ander raadsbesluit zal leiden, valt nog te bezien. Dinsdag ontbraken Jaap Vlaming (GL) en Gerbrand Poster (TX2010). Vlaming is er in december naar verluidt nog niet bij, Poster wel. Hij is verklaard tegenstander, met zijn stem tegen en de twee CDA'ers vóór staken de stemmen op 7-7. Dan schuift het door naar de eerstvolgende raad in februari. Minimaal drie maanden vertraging dus. In zijn open brief aan de raad gaf Woontij-directeur Jan van Andel aan dat elke maand vertraging €10.000,- renteverlies oplevert.

Het is niet voor het eerst dat het CDA bij het stemmen de mist in gaat. In 2009 stemde Ben Zegeren vóór een subsidie van €45.000,-, terwijl zijn partij tegen was. Later is dat alsnog teruggedraaid.

De vertraging bij Waaldereind geeft met name de tegenstanders tijd om nieuwe munitie aan te dragen. Donderdagmorgen vroeg kreeg de redactie de eerste mail uit de buurt al binnen. 'Als bewoners van de Waalderstraat zijn wij tegen de 14 meter hoogte. En we hebben grote problemen met de verkeersveiligheid. Het plein voor de winkel wordt levensgevaarlijk, de fietsenstalling is nooit toereikend.'