Sander Diks (rechts) met collega's van Ampco Flashlight installeren in de Waalderstraat een lamp.
Sander Diks (rechts) met collega's van Ampco Flashlight installeren in de Waalderstraat een lamp. Foto: Gerard Timmerman

Struûn zet Den Burg in het licht

Den Burg staat dit weekend letterlijk in de schijnwerpers. Lichtbundels zorgen vanaf de kerktoren voor een schouwspel dat van grote afstand is te zien. In het centrum zorgen veertien verlichte poorten en 50 losse lampen voor sfeer. Struûn Texel 2013 is begonnen.

De hele week zijn de voorbereidingen in volle gang. Maandag begonnen de tentbouwers bij Cinema Texel. 'Het ging zo vlot, dat ze meteen de Groeneplaats hebben gedaan', vertelt Maurice Diks van de organisatie. Daar staat een enorme feesttent, met daaromheen kleinere koepeltjes, om plaats te bieden aan allerlei stands waarin activiteiten voor het komend jaar worden gepresenteerd. In de Waalderstraat wemelt het donderdag van de activeiten. Voor Albert Heijn wordt een tent ingericht en verderop zijn technici bezig met het installeren van lampen. 'De grootste klus was het plaatsen van schijnwerpers op de toren. De lampen van elk 17 kilogram moesten we met de hand al die trapjes op sjouwen', vertelt Sander Diks van Ampco Flashlight, het bedrijf dat het licht verzorgt. Niet de eerste de beste. 'We werken ook voor Oerol, Pinkpop en andere festivals', vertelt Sander. 'Nu begrijp je ook waarom het contact met dit bedrijf zo soepeltjes verliep', grijnst zijn vader. We lopen door het centrum. Uit het dak van tent op de Stenenplaats steekt de kastanjeboom en op de Groeneplaats heersen volop activiteiten. Een man of dertig is in de weer en dit weekend komen een stuk of zestig vrijwilligers in actie. De sfeer is ontspannen. Maurice: 'Geen stress. Het loopt op rolletjes, de coördinatie verloopt naar wens en de catering, heel belangrijk, is goed geregeld. Woensdagavond hebben we briefing gehouden in de tent bij Cinema Texel, heerlijk warm was het daar.' Het zonnetje schijnt. Maurice: 'De vooruitzichten zijn goed, je moest eens weten hoe hard we hiervoor hebben gebeden. TESO zet twee boten in en ik hoop dat de voorspelde wachttijd van een uur wordt overtroffen. We hebben een prachtprogramma, muziek, comedy en heel veel lokaal talent. En in veertien etalages kunst, prachtig.' In en rond de tenten wordt geen alcohol geschonken. 'Dit wordt echt een feestje, wie een biertje of wijntje wil, kan terecht bij de horeca. Die doet graag mee', wijst hij op De Zwaan die live muziek aankondigt. Meer op www.texelsecourant.nl.