Tot veler ongenoegen houdt niet iedereen zich aan het éénrichtingverkeer in De Waal.
Tot veler ongenoegen houdt niet iedereen zich aan het éénrichtingverkeer in De Waal. Foto: Gerard Timmerman

Aparte stichting voor dorpshuis

De dorpscommissie van De Waal wordt een vereniging die zich specifiek met het dorp gaat bezighouden. Een stichting gaat zich voortaan met beheer en exploitatie van dorpshuis De Wielewaal bezighouden.

Dat liet de dorpscommissie maandag weten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met burgemeester en wethouders. Beheer en exploitatie zijn nu nog in handen van de dorpscommissie zelf. Volgens voorzitter Clementine Biekmann gaat geregeld meer dan de helft van de vergaderingen over het dorpshuis en dat wil de commissie graag anders.

Pieter Jan Kooger, Marieke Blommert en Pim Decnop nemen zitting in de stichting. De samenstelling van de dorpscommissie blijft vrijwel hetzelfde zoals die nu is. Decnop zit in beiden, zodat er een verbinding is. Biekmann benadrukt dat de problemen die er met de gemeente (eigenaar van het dorpshuis) zijn geweest tot het verleden behoren.

Tijdens de avond klonk de wens uit het dorp om de seniorenwoningen in De Waal beter beschikbaar te laten zijn voor ouderen in het dorp. Nu is het in de praktijk voorgekomen dat Waalders op leeftijd naar een seniorenwoning in een ander dorp moesten, terwijl in de seniorenwoningen mensen van buiten het dorp kwamen. Het college beloofde het onderwerp bij Woontij aan te kaarten.

Ander onderwerp was het eenrichtingsverkeer op het Hogereind. Tot ongenoegen van bewoners houdt niet iedereen zich daaraan, wat weer gevaarlijke situaties voor het verkeer oplevert. Het college kreeg het verzoek een keer over handhaving na te denken om het probleem aan te pakken.

De avond met het college, bezocht door ongeveer veertig mensen, was meteen een gelegenheid voor het dorp om eens nader kennis te maken met wijkagent Marco van Duivenbooden. De Waal is nou niet bepaald het grootste probleemgebied van de Texelse politie, waardoor de onderlinge contacten er wel eens bij in willen schieten.

Wat de proef met het openbaar vervoer betreft, werd in De Waal positief gereageerd. Voor het dorp betekent het meer opstappunten. Biekmann: 'We zien het wel zitten en je weet ook dat het slechter wordt als je nu niets doet.'