Bloemen voor Hetty Beijert van Ria Kleinveld.
Bloemen voor Hetty Beijert van Ria Kleinveld. Foto: Jeroen van Hattum

Halve eeuw lid van 't Amateurtje

Hetty Beijert uit Den Burg is zaterdagavond benoemd tot erelid van toneelvereniging 't Amateurtje.

Dat gebeurde in dorpshuis De Wielewaal waar Beijert vijftig jaar geleden voor het eerst op het podium stond. Ze viel toen op het allerlaatst in bij het stuk 'Het Leven gaat door'. Volgens een verslag in de Texelse Courant van 19 november 1963 maakte ze destijds als speelster alleen de generale repetitie mee. 'Desondanks hebben de aanwezigen van deze vervanging tijdens het spel niets kunnen merken.'

Beijert speelde tal van rollen. Volgens regisseur Ria Kleinveld, die Beijert voorafgaand aan de voorstelling van zaterdagavond in het zonnetje zette, waren het soms draken van stukken en geregeld succesrollen. Die varieerden van nare schoondochter tot verpleegster en van kasteleinsdochter tot gravin. Recensies van toneelstukken door de jaren heen leren dat Beijert geregeld een steunpilaar voor de vereniging was. In 2006 stond ze voor het laatst op het toneel voor de jubileumuitvoering van de Jantjes. 't Amateurtje vierde toen het 50-jarig bestaan. De jubilaris was ook jarenlang regisseur, daarmee maakte Beijert in 1992 haar debuut. Ze was blij met het erelidmaatschap dat haar werd toegewezen.

Struûn Texel

Op www.texelsecourant.nl is de komende dagen meer te vinden over Struûn Texel, waaronder laatste wijzigingen in het programma.