Het Nederlands Dames Softball Team poseert voor een groepsfoto op De Krim.
Het Nederlands Dames Softball Team poseert voor een groepsfoto op De Krim. Foto: Jeroen van Hattum

Softballsters op Texel na ingeving van coach

Hij was eind april toevallig op Texel en las in de krant dat de Nationale Sportweek op het eiland zou worden afgesloten. Coach Graig Montvidas toog erheen, kreeg ter plekke een spontane ingeving en stapte vervolgens op de burgemeester af.

Zou het misschien mogelijk zijn om met het Nederlands Dames Softball Team in de wintermaanden op Texel te vertoeven om te trainen, luidde de vraag van de bondscoach. Die werd vervolgens naar eigen zeggen letterlijk bij zijn jasje gegrepen en een paar minuten later zat hij al met sportwethouder Hennie Huisman om tafel.

De plotselinge ingeving bleek een blijvertje en maandag arriveerde het team voor de eerste keer op het eiland. Een week lang verbleven de speelsters in twee familiehuizen op De Krim dat het team sponsort. In december, januari en februari zijn de dames wederom een week lang op het eiland. Dit ter voorbereiding op het WK softball dat van 13 tot en met 24 augustus plaatsvindt in Haarlem.

Volgens Rebecca Soumeru en Saskia Kostering, beiden aanvoerster van het team, en coach Montvidas is Texel een welkome afwisseling van de sporthallen in Amsterdam waar wekelijks meerdere keren wordt getraind.

Texel lijkt zich voor het team echter ook te ontwikkelen als een manier om in beeld te komen. De dames zijn regerend Europees kampioen, wonnen al twee keer eerder een EK en staan zesde op de wereldranglijst, maar het is amper bekend. Het nieuws dat ze Europees kampioen waren geworden, stond volgens Montvidas eerder dit jaar keurig gepland voor Studio Sport, maar legde het af tegen nieuws over een dopingsschandaal. Daarnaast moet het team er hard aan trekken om telkens voldoende geld te hebben. De softballsters worden financieel gesteund door NOC*NSF, maar kregen met kortingen te maken.

Het 'overwinteren op Texel' werpt publicitair inmiddels zijn vruchten af: de Telegraaf volgt de dames al een week lang, andere media willen het verhaal melden en tijdens een presentatie van het team op De Krim werd verteld dat ook het TV-programma De Wereld Draait Door zijn belangstelling in het softbalteam op Texel heeft getoond.

Andersom gebeurt hetzelfde. De speelsters hebben deze week filmpjes gemaakt die de komende maanden ter promotie van Texel en het Nederlands team worden gebruikt. Tijdens het WK in Haarlem is er een stand beschikbaar die geheel aan Texel wordt gewijd. Dat laatste liet Ruud van Zetten, één van de organisatoren van het WK, tijdens de presentatie weten. In totaal zijn er acht stands op het WK waaraan zestien landen (waaronder Nederland) meedoen.

Deze week waren achttien speelsters van het Nederlands team op het eiland. Het team bestaat in totaal uit 23 speelsters. De gemiddelde leeftijd is 25 á 26 jaar. De meesten van hen wonen en spelen in Nederland en een paar verblijven in het buitenland. Een aantal speelsters studeert en een paar anderen hebben een parttime baan naast het sporten. De speelsters hebben allemaal de A-status van het NOC*NSF. Volgens Soumeru en Saskia Kostering vormen ze een hecht team. De meesten zitten gemiddeld vijf jaar bij de groep. De dames streven ernaar bij het WK in Haarlem de wereldtitel te veroveren. Ze moeten minstens vijfde worden om de financiële ondersteuning van NOC*NSF veilig te stellen.