'Thuiszorg is meer dan alleen schoonmaken'

Opbouwen van een persoonlijke band met de cliënt, letten op specifieke zaken die aangeven hoe het met iemand gaat en omgaan met wisselende stemmingen.

Zomaar een greep uit zaken die medewerkers in de thuiszorg eigen moeten kunnen zijn om hun werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Het kwam zondagmiddag naar voren tijdens een bijeenkomst van de AbvaKabo in verzorgingshuis De Gollards in Den Burg.

Punt van bespreking was de voorgenomen bezuiniging van het kabinet op de thuiszorg. Als die doorgaat, krijgen gemeenten (sinds 2007 verantwoordelijk voor de thuiszorg) vanaf 2015 40 procent minder geld voor huishoudelijke hulp, 25 procent minder voor persoonlijke begeleiding en 15 procent minder voor persoonlijke verzorging.

Dat zou ook op Texel de nodige impact kunnen krijgen en daarvoor had de vakbond een bijeenkomst belegd met raadsleden (Milena Hilstra, Ben Zegeren en Cees Hoogerheide), diverse medewerkers in de thuiszorg en vertegenwoordigers van Omring Thuisservice. Dat is de grootste aanbieder van thuiszorg op het eiland. Er kwamen ruim vijftig mensen op de bijeenkomst af.

Thuishulpen Trea Vonk, Mieke de Waard en Froukje Bakker maakten duidelijk dat het nog wel eens zijn tijd nodig heeft om iemands vertrouwen te winnen, dat er met wisselende stemmingen moet kunnen worden omgegaan (bv bij mensen met pyschische klachten of dementie) en dat de thuishulp bedacht moet zijn op stille signalen in huis die aangeven of het wel of niet goed gaat met iemand. Vonk: 'Als thuishulp let je op meer dingen dan je zou doen als je enkel voor de schoonmaak komt.' Het loont volgens hen echter als ze daarmee iemand kunnen helpen en vooral kunnen voorkomen dat problemen erger worden. Ze maakten vanuit de praktijk ook meteen duidelijk dat lang niet iedereen die hulp nodig heeft automatisch mensen in de eigen omgeving heeft klaarstaan om op terug te kunnen vallen.

De verhalen maakten indruk op de aanwezigen. Maureen van der Pligt van de AbvaKabo benadrukte ze met de opmerking dat professionele thuishulp te belangrijk is om aan schoonmaakbedrijven over te laten. De boodschap aan de raadsleden was om de thuiszorg toch zoveel mogelijk te houden zoals die is, zeker als de bezuinigingen daadwerkelijk doorgaan.

En passant kwamen de ervaring aan de orde dat het aantal uren dat een cliënt zorg krijgt toegewezen nog wel eens afneemt en opgemerkt werd dat mensen teruggaan van niveau 2 in de huishoudelijke zorg (complex) naar niveau 1 (niet-complex). De vraag was of dat altijd terecht is. Wethouder Hennie Huisman (zorg) liet weten dat Omring Thuisservice al eens bij haar had gezeten met twintig dossiers waarvan de indicatie toch nog eens goed moest worden bekeken. De wethouder liet weten dat graag nog eens te doen. Ze merkte op dat bij twijfel over het aantal toegewezen uren of de niveaustelling ook de gang naar de Bezwarencommissie kan worden gemaakt. 'Sinds 2011 is dat echter pas één keer gebeurd.'