Texelse bierproevers

eindigen in top 7

Na een jaar vol proeven en trainen verdedigde Texelaar Arjan Witte dit weekend zijn titel als beste blindbierproever van de ABT-cafés in de Jopenkerk te Haarlem. Zijn winnaarsbier 'Zwart Witte' werd de vorige maand getapt in alle 45 aangesloten ABT-cafés.

De opgave was, ook dit keer, gelijk aan vorige jaren. In acht verschillende bierstijlen, waarin zes voorbeelden zijn gekozen, de juiste bieren herkennen. Tijdens het trainen de afgelopen weken bleek de opgave van dit jaar iets minder eenvoudig dan andere jaren. Sommige bieren konden zelfs niet worden geproefd. Ook lagen de kleuren en smaken wat dichter bijeen. Het komt dan ook aan op een goede smaakduiding van elk van de 48 bieren om tot een goed beeld vooraf te komen, en een goed smaakgeheugen tijdens de wedstrijd. Naast Arjan Witte als titelverdediger nam ook Jesse van Overmeeren deel. Hij won eerder dit jaar na barrage de Texelse voorwedstrijd van de Twaalf Balcken. Dit jaar waren er 43 deelnemers in de landelijke finale.

Geconcentreerd

In een gemoedelijke ambiance van de Jopenkerk, met de schitterende brouwketels op de achtergrond, werd geconcentreerd van bier geproefd en genoten. De winnaar had samen met drie andere deelnemers in de voorronde vijf bieren goed. Overall winnaar werd de deelnemer uit Wageningen van de Vlaamse Reus. De Texelse vertegenwoordiging eindigde in de top 7 met vier van de acht bieren. 'Wederom een top klassering', meldt biersommelier Dirk Breedveld.