Texel in beeld bij sportbonden

Een Texelse delegatie brengt 18 december een bezoek aan het Huis van de Sport in Nieuwegein om Texel onder de aandacht te brengen als sporteiland.

Het Huis van de Sport is het onderkomen van twaalf nationale sportbonden. Onder meer de volleybalbond, basketbalbond, wielrenunie, zwembond, softbalbond, kanobond en triathtlonbond zijn er gevestigd. NOC*NSF is eveneens verbonden aan het Huis van de Sport. De delegatie bestaat uit onder andere Albert Hoven en Gert Pansier van de Texelse sportraad en sportwethouder Hennie Huisman.

De softbalbond heeft het eiland inmiddels ontdekt. Het Nederlands Softbal Dames Team is sinds gisteren op Texel en komt deze winter geregeld deze kant uit om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschap softbal dat augustus 2014 in Haarlem wordt gehouden.

De dames komen niet alleen om te trainen, maar geven ook softballes op scholen en maken deze week filmpjes over Texel die aan de overkant als promotiemateriaal worden gebruikt. De dames zijn regerend Europees kampioen softbal en staan zesde op de wereldranglijst.

De contacten met de softbalbond kwamen voort uit de Nationale Sportweek. Volgens Pansier waren het meteen plezierige contacten. 'Het is een kleine bond met een klein budget, maar met bestuurders die nuchter met beide benen op de grond staan.' Vanuit de sportweek kwamen eveneens contacten voort met andere sportbonden en de NOC*NSF (organisator van de nationale sportweek) en één van de resultaten daarvan is de presentatie van Texel als sporteiland in het Huis van de Sport.

Een bestuurder van NOC*NSF maakte een jaar geleden bij de aftrap van de sportweek op Texel al eens de opmerking dat het eiland als één grote sportaccommodatie kan worden beschouwd. Toen werd ook gesteld dat het eiland na afloop van de sportweek de vruchten van het evenement zou moeten plukken.

Het Texels Ondernemers Platform (TOP) sprak zich recent uit voor het verbeteren van de sportvoorzieningen om het eiland aantrekkelijk te maken voor topsporters om te komen trainen.

Voedselbank

Een inzamelingsactie van de Stichting Broodnodig op Texel bij Albert Heijn heeft 47 dozen en kratten met levensmiddelen opgeleverd. Volgens coördinator Josje van den Berk doneerden mensen gemiddeld vier of vijf gevraagde producten. 'Texelaars hebben zeer gul gegeven en daar zijn we erg blij mee.' De voedselbank kreeg hulp van scholieren van de OSG die meewerkten in het kader van hun maatschappelijke stage voor school.