Publiek luistert naar Requiem van Mozart in de rooms katholieke kerk.
Publiek luistert naar Requiem van Mozart in de rooms katholieke kerk. Foto: Gerard Timmerman

Indrukwekkende uitvoering van

monumentaal Requiem Mozart  

Dramatisch, indrukwekkend, ingetogen, uitbundig, harmonieus en sfeervol. Elementen uit Mozarts Requiem die zondag zondag tot hun recht kwamen bij de uitvoering in een bomvolle rooms katholiek kerk. In overweldiging werd het slechts overtroffen door het daverende applaus na afloop.

Na de opvoering vorig jaar van de Johannus Passion waagde vocaal ensemble Amici Cantus zich voor de tweede keer aan een muzikaal meesterwerk. Voor de gelegenheid werd het Texelse koor versterkt met zangers uit andere koren en bevriende semi-professionele zangers. Onder leiding van Lida Wels begonnen de repetities dit voorjaar. Voor de instrumentale begeleiding was wederom samenwerking gezocht met ensemble Eik en Linde, bestaande uit professionele musici. En vooraan stonden vier solisten, in de personen van Paulien van der Werff, Anne-Marieke Evers, Lior Leibovici en Mitchell Sandler, vier professionals met elk een indrukwekkende CV. Koor, ensemble en solisten stonden onder leiding van dirigent Ellen Verburgt, die onder meer als docente is verbonden aan Artex Kunstenschool. Aan haar de uitdaging om koor, ensemble en solisten die in de periode voorafgaand aan het concert afzonderlijk hadden geoefend, in één weekend tijd tot één harmonieus en evenwichtig geheel te smeden, waarin het karakter van het stuk zou doorklinken, maar ook de nuances die koor, ensemble en solisten zich eigen had gemaakt tot hun recht zouden komen. Een missie die glansrijk werd volbracht. Met als opwarmer voor de pauze een glansrijke uitvoering van de Missa Sancti Nicolai (Sint Nicolaasmis) die Joseph Haydn in 1772 componeerde voor Prins Nicolaas II Esterházy. Met een mild klankpalet vormt het stuk een opmaat naar de kerstperiode.

Met als hoofdmenu de glansrijke uitvoering van het monumentale Requiem dat Mozart in de laatste fase van zijn leven schreef en dat vermoedelijk door één van zijn leerlingen werd voltooid. De degelijke akoestiek en de sfeervolle ambiance van de kerk droegen er aan bij dat het concert optimaal tot zijn recht kwam.