Een van de alternatieven van Grisnigt met in- en uitgang aan de Waalderstraat.
Een van de alternatieven van Grisnigt met in- en uitgang aan de Waalderstraat. Foto: SAB Texel // Mayke Veeger

Alternatieven Grisnigt voor in- en uitrit auto's

Garage Grisnigt aan de Bernhardlaan in Den Burg heeft alternatieve plannen laten maken voor het in- en uitrijden van de halfverdiepte parkeergarage die onder de nieuwbouw voor de Welkoop en Albert Heijn moet komen.

Wat het college betreft, komen de in- en uitritten van het nieuwe Waaldereind aan de Bernhardlaan en de Waalderstraat. Die aan de Bernhardlaan is schuin tegenover de garage gepland.

Willem Grisnigt verzet zich al jaren tegen de plannen en ziet de in- en uitritten het liefst allemaal aan de Waalderstraat komen, zodat de Bernhardlaan niet extra belast wordt. Hij heeft bureau Synergie Adviseurs in Haarlem drie alternatieven laten ontwerpen en deze voorgelegd aan de gemeenteraad. Die heeft woensdagavond Waaldereind op de agenda staan.

Het meest aansprekende alternatief voor Grisnigt is een ontwerp waarbij auto's net voorbij de rotonde het terrein van Waaldereind oprijden. Daar zijn 53 parkeerplaatsen op het maaiveld en 121 in de halfverdiepte parkeerkelder gepland. Wat verderop aan de Waalderstraat verlaten de auto's Waaldereind dan weer.

De alternatieven zijn een reactie op adviesbureau Goudappel Coffeng dat concludeerde dat het voorliggende plan met in- en uitritten aan de Bernhardlaan en de Waalderstraat een goede bijdrage levert aan de afwikkeling van het verkeer.

Goudappel Coffeng spreekt over een toename van 2600 voertuigbewegingen per etmaal als de Welkoop en de Albert Heijn op de nieuwe plek zitten. Dat leidt volgens het bureau op de Waalderstraat tot ruim 6100 motorvoertuigen per dag en op de Bernhardlaan tot circa 5900 motorvoertuigen. 'Beide wegen kunnen dergelijke verkeersintensiteiten verwerken.'

Het bureau adviseert de gemeente het bestaande parkeerterrein naast Grisnigt aan de Bernhardlaan en de Waalderstraat af te sluiten en nog alleen toegang te bieden via de Maricoweg. Dat moet dan tot meer rust op de Bernhardlaan leiden. Een alternatief is eventueel een middengeleider op de Bernhardlaan te plaatsen die verkeer uit de halverdiepte parkeerkelder verhindert linksaf te slaan. Grisnigt vreest dat dat belemmerend gaat werken.

Goudappel Coffeng raadt de alternatieven van Grisnigt af. Volgens het bureau leiden die tot meer nadelige effecten op de verkeersveiligheid in de Waalderstraat. 'Bij het voorgenomen plan is er spreiding van de verkeersstromen, waardoor het verkeer in alle richtingen goed afgewikkeld kan worden.' Grisnigt is het daar niet mee eens. Volgens hem wordt de afwikkeling van het verkeer op de Bernhardlaan juist verstoord als er geregeld een auto uit de kelder komt. Dat leidt volgens hem tot onveilige situaties. Hij wijst erop dat de Bernhardlaan te boek staat als gebiedsontsluitingsweg wat betekent dat de nadruk op doorstroming moet liggen. De Waalderstraat staat in het verkeersveiligheidsplan van de gemeente te boek als erftoegangsweg. Bij een van de drie alternatieve plannen is de aanwezigheid van een vulput en de leidingen van het benzinestation aan de Waalderstraat een obstakel, maar daar kan volgens Grisnigt aan gewerkt worden.

De raad besluit woensdagavond of er wel of geen 'verklaring van geen bedenkingen' wordt afgegeven. Die heeft het college nodig om het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning voor Waaldereind ter inzage te kunnen leggen. Het project behelst nieuwbouw voor de Welkoop, Albert Heijn en 21 nieuwe woningen.