De winnaars van de klimaatprijs. Onder Arjen de Vos van de Zilte Aardappel.
De winnaars van de klimaatprijs. Onder Arjen de Vos van de Zilte Aardappel. Foto:

Zilte aardappel wint klimaatprijs

Arjen de Vos van 'Zilt Proefbedrijf Tested on Texel' heeft met de zilte aardappel de Climate Adaptation Business Challenge gewonnen. Deze aardappelsoort groeit op verzilte landbouwgrond, die wordt besproeid met brak water.

'Door kweldruk en toenemende droogte neemt de verzilting van landbouwgrond toe. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Met deze aardappel willen we aantonen dat zoetwater niet noodzakelijk is voor landbouw. Brak water is namelijk ook goed te gebruiken!', meldt De Vos. 'De zilte aardappel heeft daardoor een hele rijke minerale samenstelling, een bijzonder goede smaak en zal binnenkort op de markt verkrijgbaar zijn. Met deze prijs van €25.000 gaan we onderzoeken hoe deze zilte aardappel op grote schaal is te verbouwen. Het helpt ons bij het pachten van drie hectare grond om op te experimenteren.'

Zilt Proefbedrijf zoekt naar kansen voor de landbouw om verzilting te benutten. 'Wij denken dat duurzame en rendabele landbouw in gebieden met zout kwelwater mogelijk is en onderzoeken welke gangbare landbouwgewassen én nieuwe planten geschikt zijn voor zilte teelt.'

De Climate Adaptation Business Challenge is 's werelds eerste business competitie op het gebied van klimaatadaptatie. Tien beginnend ondernemers pitchten daar hun ondernemingsplan op het gebied van klimaat en innovatie aan onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat en Climate-KIC, in de hoop een startkapitaal te winnen. Deze wedstrijd en de winnende initiatieven laten volgens de organisatie zien dat een goede voorbereiding op meer extreme weersomstandigheden niet alleen de schade beperkt, maar ook zakelijk gezien interessant kan zijn; in Nederland, maar ook wereldwijd.

De overige winnaars zijn: Leon Simons met zijn 'Magic Mitad', een ronde bakplaat waar mensen in Ethiopië pannenkoek-achtige broden op kunnen bakken. Rutger van Hogezand gaat een drone uitrusten met vochtsensoren waarmee boeren exact kunnen meten hoeveel water gewassen nodig hebben. 'Dit voorkomt overdadig sproeien en verhoogt de opbrengst.' Arnold van Vliet won de derde prijs met zijn plan om Nature Today op te zetten, een multimediale website met nieuws uit de natuur.